Wykonanie
Robicie
pomidoki na zime w słoiki, ja od jakiegoś czasu robię. Zimą super pasują do zupy lub do
makaronu. Zawsze robię taki sos z
pomidorów Lima, świetnie się do tego celu nadają, są mięsiste i mają mało
wody. A smak i aromat rewelacyjny.
Pomidorki są bardzo zdrowe, zwłaszcza po przerobieniu.Zapraszam :-)Składniki:- 5 kg
pomidorów Lima- 2 łyżeczki
cukru- 2 łyżeczki
soli- pęczek świeżej
bazylii- kilka listków świeżego
oregano- szczypta
pieprzu- kilka kropel
tabasco (niekoniecznie)- 1 duża
cukinia- 2 ząbki
czosnku- 2
cebuleWykonanie:Do garnka wrzucamy pokrojone
pomidory, obraną i pokrojoną
cukinię. Dodajemy
sól,
cukier,
pieprz i
tabasco. Siekamy
bazylie i
oregano i dodajemy do
pomidorów.
Cebulę kroimy na plastry a
czosnek wyciskamy i wrzucamy do garnka. Ustawiamy na mały gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy do miękkości około godzinę. Następnie odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze około godzinę, mieszając, aby odparować nadmiar
wody. Miksujemy na koniec blenderem, gorący sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pasteryzujemy jeszcze przez 5 minut.Smacznego :-)