Wykonanie
Lekkie danie, bardziej jako dodatek do obiadu,
ryżu. Robi się bardzo szybko ponieważ
cukinia nie potrzebuje długiego duszenia, najlepiej jak będzie lekko twardawa niż miała by być rozgotowana.Duszona
cukinia to idealne uzupełnienie dań. W okresie letnim hoduje na tarasie własną
bazylię oraz
oregano ponieważ bardzo je lubię i fajnie jest
mieć ulubione
zioła zawsze świeże pod ręką.Przepis:1
cukinia zielona1
cukinia żółta2 duże
pomidory1
cebula dowolnaświeża
bazylia i
oreganosól,
pieprz3 ząbki
czosnkuoliwa do smażeniaWykonanie:Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę.
Cukinię myjemy i nie obierając ze skóry przekrajamy wzdłuż na pół i kroimy na większe kawałki. Dodajemy do
cebuli, możemy podlać odrobinką
wody aby
cebula się nie przypalała.Dodajemy pokrojony w plasterki
czosnek. Dusimy ok. 15 min na wolnym ogniu.
Pomidor sparzamy gorącą
wodą i zdejmujemy z niego skórę, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do
cukini. Dusimy jeszcze chwilę aż do odpowiadającej nam miękkości
cukini.Doprawiamy
przyprawami, na wierzchu sypiemy świeżą
bazylią oraz świeżym
oregano. Jeśli listki są duże to szatkujemy je (tak jak w moim przypadku).
Zobacz również przepisy na inne pyszne surówki
Jeżeli lubisz dania z
cukinią, możesz sprawdzić pyszny przepis na leczo z
cukinią .Smacznego!