ßßß
Robicie pomidoki na zime w słoiki, ja od jakiegoś czasu robię. Zimą super pasują do zupy lub do makaronu. Zawsze robię taki sos z pomidorów Lima, świetnie się do tego celu nadają, są mięsiste i mają mało wody. A smak i aromat rewelacyjny. Pomidorki są bardzo zdrowe, zwłaszcza po przerobieniu.Zapraszam :-)Składniki:- 5 kg pomidorów Lima- 2 łyżeczki cukru- 2 łyżeczki soli- pęczek świeżej bazylii- kilka listków świeżego oregano- szczypta pieprzu- kilka kropel tabasco (niekoniecznie)- 1 duża cukinia- 2 ząbki czosnku- 2 cebuleWykonanie:Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory, obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sól, cukier, pieprz i tabasco. Siekamy bazylie i oregano i dodajemy do pomidorów. Cebulę kroimy na plastry a czosnek wyciskamy i wrzucamy do garnka. Ustawiamy na mały gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy do miękkości około godzinę. Następnie odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze około godzinę, mieszając, aby odparować nadmiar wody. Miksujemy na koniec blenderem, gorący sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pasteryzujemy jeszcze przez 5 minut.Smacznego :-)


