Wykonanie
Tym razem dla odmiany
tarta na ostro. Zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację.Składniki:- ciasto:300 g
mąki150 g
masła½ łyżeczki
soli3 łyżki zimnej
wody- farsz:3
cebule2 ząbki
czosnku½
mielonego mięsa2
papryki1 puszka
pomidorów1
jajko5 łyżek
śmietanysólpieprzoreganotymianekpapryka słodkapapryka ostrastarty ser do posypania tartyWykonanie:- Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z
solą, dodać zimne
masło i
wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą.Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 30 minut.- Przygotować farsz:
Cebulę pokroić w kostkę,
paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Cebulę zeszklić na
oliwie, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodać
paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać
mielone mięso i smażyć, aż całe
mięso zmieni kolor. Do
mięsa dodać
pomidory i
przyprawy, smażyć aż nadmiar płynu odparuje.Farsz lekko ostudzić i przełożyć do miski. Dodać
jajko i
śmietanę, całość wymieszać. Można jeszcze ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem.- Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Do ciasta włożyć farsz, posypać
startym serem.- Piec w temperaturze 180 o C przez 45 minut.