ßßß Cookit - przepis na Pulpety z pary w sosie koperkowym

Pulpety z pary w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Ugotowanie pulpetów w parowarze okazało się strzałem w dziesiątkę - wyszły idealne, bardzo soczyste. Mój brat, do niedawna również bloger kulinarny (ah, tak zazdroszczę mu spotkania z Magdą Gessler!) i Osoba zawsze szczerze oceniająca to, co wyjdzie spod moich rąk po konsumpcji powiedział - prawdę mówiąc, są lepsze niż moje. :) Cudownie słyszy się takie słowa i aż chce się czarować kulinarnie więcej i więcej.
Zapraszam Was serdecznie do pulpecikowego świata! :)
SKŁADNIKI NA PULPETY OK. 25 SZTUK
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)
2 średnie cebule
2 łyżki masła
1 duże, surowe jajko
przyprawy - papryka ostra, papryka słodka, majeranek, tymianek
cukier
sól - użyłam różowej soli himalajskiej od Sante
pierz
3 łyżki bułki tartej
SKŁADNIKI NA SOS KOPERKOWY
0,5 litra bulionu warzywnego
2-3 natki świeżego koperku (możecie zmniejszyć jego ilość, ja dodaję dużo, bo uwielbiam ten smak i zapach)
sól, pieprz
śmietana 18 %
mąka i woda do zagęszczenia
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle z dodatkiem odrobiny cukru. Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przestygniętą cebulę, jajko i przyprawy - ich ilość pozostawiam Wam - każdy ma swój gust, ja preferuję dania mocniej doprawione, więc przypraw nie żałowałam. 2 łyżeczki słodkiej papryki, majeranku i tymianku, łyżeczka papryki ostrej, sól i pieprz. Następnie dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy dłonią. Przed wstawieniem pulpetów do parowaru usmażyłam jednego, malusiego, by sprawdzić, czy stan doprawienia mi odpowiada i by móc w razie czego jeszcze czegoś dodać.
Z mięsa zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe kulki i układamy w parowarze lub gotujemy w garnku z bulionem. Czas parowania pulpetów to 20 minut, gotowania w garnku to ok. 10-15 minut. :)
Jeśli pulpety robimy w parowarze, to w czasie ich parowania możemy zająć się sosem - do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy drobno posiekany koperek, śmietanę (ilość wg upodobań), następnie sos zagęszczamy zawiesiną mąki z wodą. Doprawiamy, wrzucamy nasze pulpety i gotowe! :) Jeśli gotowaliśmy pulpety w bulionie, to gdy będą gotowe wyjmijcie je, by ich niechcący podczas mieszania sosu nie rozwalić i zróbcie wszystko to, co opisane powyżej.
Pulpeciki zaraz po wyjęciu z parowaru, bez sosu.
Jeżeli zainteresował Cię któryś z użytych produktów zapraszam do firmowych sklepów :
http://www.severin.com/pl
BEZPOŚREDNI LINK DO SKLEPU INTERNETOWEGO - PAROWAR
http://www.sante.pl/
BEZPOŚREDNI LINK DO SKLEPU INTERNETOWEGO - SÓL HIMALAJSKA
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/03/pulpety-z-pary-w-sosie-koperkowym_6507.html