Wykonanie
Ugotowanie pulpetów w parowarze okazało się strzałem w dziesiątkę - wyszły idealne, bardzo soczyste. Mój brat, do niedawna również bloger kulinarny (ah, tak zazdroszczę mu spotkania z
Magdą Gessler!) i Osoba zawsze szczerze oceniająca to, co wyjdzie
spod moich rąk po konsumpcji powiedział - prawdę mówiąc, są lepsze niż moje. :) Cudownie słyszy się takie słowa i aż chce się czarować kulinarnie więcej i więcej.Zapraszam Was serdecznie do pulpecikowego świata! :)
SKŁADNIKI NA PULPETY OK. 25 SZTUK0,5 kg
mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)2 średnie
cebule2 łyżki
masła1 duże, surowe
jajkoprzyprawy -
papryka ostra,
papryka słodka,
majeranek,
tymianekcukiersól - użyłam różowej
soli himalajskiej od Santepierz3 łyżki
bułki tartejSKŁADNIKI NA SOS
KOPERKOWY0,5 litra
bulionu warzywnego2-3
natki świeżego
koperku (możecie zmniejszyć jego ilość, ja dodaję dużo, bo uwielbiam ten smak i zapach)
sól,
pieprzśmietana 18 %
mąka i
woda do zagęszczenia
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na
maśle z dodatkiem odrobiny
cukru. Do miski wrzucamy
mięso, dodajemy przestygniętą
cebulę,
jajko i
przyprawy - ich ilość pozostawiam Wam - każdy ma swój gust, ja preferuję dania mocniej doprawione, więc przypraw nie żałowałam. 2 łyżeczki
słodkiej papryki,
majeranku i
tymianku, łyżeczka
papryki ostrej,
sól i
pieprz. Następnie dodajemy
bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy dłonią. Przed wstawieniem pulpetów do parowaru usmażyłam jednego, malusiego, by sprawdzić, czy stan doprawienia mi odpowiada i by móc w razie czego jeszcze czegoś dodać.Z
mięsa zwilżonymi
wodą dłońmi formujemy małe kulki i układamy w parowarze lub gotujemy w garnku z
bulionem. Czas parowania pulpetów to 20 minut, gotowania w garnku to ok. 10-15 minut. :)
Jeśli pulpety robimy w parowarze, to w czasie ich parowania możemy zająć się sosem - do gotującego się
bulionu warzywnego dodajemy drobno posiekany
koperek,
śmietanę (ilość wg upodobań), następnie sos zagęszczamy zawiesiną
mąki z
wodą. Doprawiamy, wrzucamy nasze pulpety i gotowe! :) Jeśli gotowaliśmy pulpety w
bulionie, to gdy będą gotowe wyjmijcie je, by ich niechcący podczas mieszania sosu nie rozwalić i zróbcie wszystko to, co opisane powyżej.
Pulpeciki zaraz po wyjęciu z parowaru, bez sosu.
Jeżeli zainteresował Cię któryś z użytych produktów zapraszam do firmowych sklepów :http://www.severin.com/plBEZPOŚREDNI LINK DO SKLEPU INTERNETOWEGO - PAROWARhttp://www.sante.pl/BEZPOŚREDNI LINK DO SKLEPU INTERNETOWEGO -
SÓL HIMALAJSKA