ßßß
SKŁADNIKI NA PULPETY OK. 25 SZTUK0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)2 średnie cebule2 łyżki masła1 duże, surowe jajkoprzyprawy - papryka ostra, papryka słodka, majeranek, tymianekcukiersól - użyłam różowej soli himalajskiej od Santepierz3 łyżki bułki tartejSKŁADNIKI NA SOS KOPERKOWY0,5 litra bulionu warzywnego2-3 natki świeżego koperku (możecie zmniejszyć jego ilość, ja dodaję dużo, bo uwielbiam ten smak i zapach)sól, pieprzśmietana 18 %mąka i woda do zagęszczenia
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle z dodatkiem odrobiny cukru. Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przestygniętą cebulę, jajko i przyprawy - ich ilość pozostawiam Wam - każdy ma swój gust, ja preferuję dania mocniej doprawione, więc przypraw nie żałowałam. 2 łyżeczki słodkiej papryki, majeranku i tymianku, łyżeczka papryki ostrej, sól i pieprz. Następnie dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy dłonią. Przed wstawieniem pulpetów do parowaru usmażyłam jednego, malusiego, by sprawdzić, czy stan doprawienia mi odpowiada i by móc w razie czego jeszcze czegoś dodać.Z mięsa zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe kulki i układamy w parowarze lub gotujemy w garnku z bulionem. Czas parowania pulpetów to 20 minut, gotowania w garnku to ok. 10-15 minut. :)
Jeśli pulpety robimy w parowarze, to w czasie ich parowania możemy zająć się sosem - do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy drobno posiekany koperek, śmietanę (ilość wg upodobań), następnie sos zagęszczamy zawiesiną mąki z wodą. Doprawiamy, wrzucamy nasze pulpety i gotowe! :) Jeśli gotowaliśmy pulpety w bulionie, to gdy będą gotowe wyjmijcie je, by ich niechcący podczas mieszania sosu nie rozwalić i zróbcie wszystko to, co opisane powyżej.
Pulpeciki zaraz po wyjęciu z parowaru, bez sosu.
Jeżeli zainteresował Cię któryś z użytych produktów zapraszam do firmowych sklepów :http://www.severin.com/plBEZPOŚREDNI LINK DO SKLEPU INTERNETOWEGO - PAROWARhttp://www.sante.pl/BEZPOŚREDNI LINK DO SKLEPU INTERNETOWEGO - SÓL HIMALAJSKA