Wykonanie
Makaron jest idealną propozycją dla tych, którzy lubują się we włoskiej kuchni. Podany z pysznym
sosem pomidorowym i klopsikami stanowi sycący obiad. Świeżości
doda mu
rukola i świeże listki
bazylii. Pyszności!Wyzwanie z kuchnią Lidla przepis II:Składniki:klopsiki:1 kg
mięsa mielonego (500 g z
indyka i 500 g wołowego)1
cebula2 ząbki
czosnku2
jajkakilka listków świeżej
bazyliisól,
pieprz,
przyprawa uniwersalnasos pomidorowy:2 puszki
pomidorów2 ząbki
czosnku1
cebula4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprz i
cukier do smaku
makaron spaghettirukolaoliwa z oliwekmąka do obtoczenia klopsików1.
Mięso mielone doprawiamy
solą,
przyprawą uniwersalną i
pieprzem, dodajemy posiekaną w piórka
cebulę i
bazylię, przeciśnięty przez praskę
czosnek, wbijamy
jajka i dokładnie wyrabiamy. Na końcu wsypujemy
mąkę i mieszamy. Z
mięsnej masy formujemy małe małe klopsiki i obtaczamy w
mące. Na rozgrzanej
oliwie z oliwek z obu stron smażymy pulpety.2. Do rondla wlewamy
przecier pomidorowy,
oliwę, dodajemy posiekany
czosnek,
cebulę i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie mielimy w blenderze, dodajemy
zioła,
sól,
pieprz i
cukier.3.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy zmięknie, odcedzamy go, ale w żadnym razie nie przelewamy zimną
wodą. Przed podaniem polewamy sosem, posypujemy
rukolą,
bazylią i obkładamy pulpecikami.SMACZNEGO :-)

