ßßß
Makaron jest idealną propozycją dla tych, którzy lubują się we włoskiej kuchni. Podany z pysznym sosem pomidorowym i klopsikami stanowi sycący obiad. Świeżości doda mu rukola i świeże listki bazylii. Pyszności!Wyzwanie z kuchnią Lidla przepis II:Składniki:klopsiki:1 kg mięsa mielonego (500 g z indyka i 500 g wołowego)1 cebula2 ząbki czosnku2 jajkakilka listków świeżej bazyliisól, pieprz, przyprawa uniwersalnasos pomidorowy:2 puszki pomidorów2 ząbki czosnku1 cebula4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka ziół prowansalskichsól, pieprz i cukier do smakumakaron spaghettirukolaoliwa z oliwekmąka do obtoczenia klopsików1. Mięso mielone doprawiamy solą, przyprawą uniwersalną i pieprzem, dodajemy posiekaną w piórka cebulę i bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajka i dokładnie wyrabiamy. Na końcu wsypujemy mąkę i mieszamy. Z mięsnej masy formujemy małe małe klopsiki i obtaczamy w mące. Na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron smażymy pulpety.2. Do rondla wlewamy przecier pomidorowy, oliwę, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie mielimy w blenderze, dodajemy zioła, sól, pieprz i cukier.3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy zmięknie, odcedzamy go, ale w żadnym razie nie przelewamy zimną wodą. Przed podaniem polewamy sosem, posypujemy rukolą, bazylią i obkładamy pulpecikami.SMACZNEGO :-)
