Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam do przetestowania kilka paczek
wafli extra cienkich Good Food. Powstały z nich fajne, lekkie przekąski.
Wafelki są chrupiące, smakują trochę jak popcorn i ja najbardziej lubię chrupać po prostu same. Ale z dodatkami też są smakowite, szczególnie jak się je ładnie poda. Zobaczcie kilka moich propozycji podania takich
wafelków.

Kwiatek Good Foodskładniki:4
wafle kukurydziane extra cienkie10 dkg chudego
twarogu1 mała łyżeczka
jogurtu naturalnego1 nieduży pieczony
burakkilka kropli
soku z cytryny1/3 łyżeczki
miodukilka gałązek
natki pietruszkigarść
kiełków rzodkiewkiBuraka obrałam ze skórki - radzę robić to w rękawiczkach żeby nie zabarwił dłoni.
Ostrym nożykiem skrawałam miąższ w cienkie paski tak jakby obierając warzywo - potrzebne są 4 dość długie paski, które następnie zwijamy spiralnie w kształt kwiatu - w środek każdego włożyłam kuleczkę z
sera. Resztę
sera i pozostałości
buraka wrzuciłam do małego pojemnika blendera dodając
sok z cytryny,
jogurt i
miód - zmiksowałam na gęstą, gładką pastę. Posmarowałam nią
wafle. Wierzch każdego przybrałam listkami
natki i
kiełkami oraz przygotowanymi wcześniej kwiatami z
buraka.Waflowa przygoda wąsatek
makreli
składniki:1/2 sporej
wędzonej makreli4
wafle extra cienkie4 łyżeczki
serka twarogowego ziołowego4 nieduże listki
sałatytrochę
młodych listków
selera naciowegopomidorki koktajlowe
koperekMięso ryby oddzieliłam od skóry i ości, ale nie rozgniatałam go pozostawiając całkiem spore kawałki.
Pomidorki pokroiłam na ćwiartki i usunęłam wodniste wnętrze. Każdy
wafel posmarowałam cienko 1 łyżeczką
serka. Na nim ułożyłam listek
sałaty i trochę
ryby. Dookoła przybrałam listkami
selera i kawałeczkami
pomidorków oraz wąsami listków
koperku.

Zapiekanki hawajskie na waflachskładniki:6
wafli kukurydzianych extra cienkich6 plasterków
szynki wędzonej, parzonej6 plastrów
ananasa konserwowego6 plasterków
sera żółtego, użyłam Edamskiego
przyprawa 'suszone
pomidory z
bazylią i czosnkiem'dodatkowo:
pomidorki koktajlowe,
zieleninaPlastry
ananasa trzeba dokładnie osączyć, najlepiej na ręczniku papierowym, żeby sok nie rozmiękczył
wafli.
Wafle ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym położyłam plasterek
szynki - jeśli są duże to można je pokroić na paski i dopiero te ułożyć. Na
szynce położyłam plaster
ananasa i
sera. Tak przygotowane kanapeczki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i zapiekałam przez kilka minut aż
ser się rozpuścił. Po wyjęciu każdą zapiekankę oprószyłam szczyptą
przyprawy "
suszone pomidory z
bazylią i
czosnkiem". Do zapiekanek podałam
pomidorki koktajlowe. Podajemy gorące.Przekąska śledziowa za waflach

składniki:6
wafli kukurydzianych extra cienkich3 - 6
filetów śledziowych 'polskich'1
jabłko deserowe1
cebula cukrowa2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
koperku siekanego4 - 6 łyżeczek
jogurtu naturalnego6 małych liści
sałatydo smaku:
sól morska,
pieprz świeżo mielony,
cukierFilety kupiłam gotowe, w słoiku - nazywają się "po polsku" - są bez skóry, marynowane w occie a
potem zalewane
olejem z
cebulką. Osączyłam je dobrze na ręczniku papierowym. Przycięłam każdy tak żeby uzyskać ładne paski do położenia na wierzchu a odcięte reszki drobno posiekałam. Jeśli filety są duże to z każdego wycinamy 2 paski. Posiekałam także pół umytego
jabłka o ładnej, czerwonej skórce (razem z nią!) i obraną
cebulę cukrową. Dodałam do posiekanego
śledzia razem z
koperkiem. Dołożyłam
jogurt, 1 łyżkę
soku z cytryny i doprawiłam do smaku
solą,
cukrem i
pieprzem, wymieszałam dokładnie. Na każdy
wafel nałożyłam sporą porcję sałatki. Na wierzchu położyłam listek
sałaty i pasek
śledzia. Ozdobiłam cienkimi plasterkami z reszty
jabłka, skropionymi pozostałym
sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały.
Wafelki wiosenneskładniki:5 - 6
wafli extra cienkich
ryżowych1
serek wiejski, taki granulowanykilka
rzodkiewekkawałek
ogórka świeżegopo kilka gałązek różnej
zieleniny (mieszanka
koperku, cienkiego
szczypiorku i
natki)
pieprz ziołowyRzodkiewki,
ogórka i
zieleninę opłukałam i dokładnie osuszyłam.
Zieleninę posiekałam (2 łyżki),
rzodkiewki i
ogórka (razem ze skórką) pokroiłam w drobniutką kostkę. Dodałam wszystko do
serka wiejskiego, doprawiłam
pieprzem ziołowym i wymieszałam. Z kawałka
ogórka i
rzodkiewki ostrym nożykiem ścięłam spiralne paski, które następnie zwinęłam w rozetki. Na
wafle nałożyłam porcje wiosennego
serka, udekorowałam rozetkami
rzodkiewki i
ogórka oraz listkami
koperku.
Wafelki pieguski

składniki:kilka
wafli extra cienkichkilka plasterków wędzonej, parzonej
piersi z kurczakakilka łyżek
groszku konserwowego1
jajko na twardo2 łyżki posiekanej
zieleniny -
natki pietruszki i
koperku2 garstki
kiełków rzodkiewki2 łyżki
serka śmietankowego z
ziołami3 - 4 łyżki
jogurtu naturalnegodo smaku:
sól,
pieprz ziołowydo przybrania: listki
natki,
sałataObrane ze skorupki
jajko i
wędlinę pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam 3/4
groszku, posiekane
kiełki i
zieleninę. Dodałam także
serek wymieszany z
jogurtem i dokładnie połączyłam z masą, ale tak żeby nie rozgnieść
groszku. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem ziołowym.
Wafle przekroiłam na połówki, nałożyłam masę. Udekorowałam pozostałym
groszkiem i listkami
natki.

Waflowa kanapka z
jajkiemskładniki:4
wafle extra cienkie
ryżowe1
jajko na twardo1
pomidor odmiany 'jajko'kilka niedużych listków
sałaty strzępiastej
przyprawa 'suszone
pomidory z
bazylią i czosnkiem'
Sałatę opłukałam i dokładnie osuszyłam,
jajko obrałam ze skorupki.
Jajko i
pomidora pokroiłam na plasterki przy pomocy krajalnicy do jaj - były równej grubości. Na dwóch waflach ułożyłam po trochu
sałaty, na niej po 3-4 plasterki
pomidora i
jajka każdą warstwę oprószając szczyptą
przyprawy "
pomidory...". Wierzch przykryłam
sałatą i pozostałymi
waflami.