ßßß Cookit - przepis na Wafelkowe przekąski cz. 1

Wafelkowe przekąski cz. 1

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu dostałam do przetestowania kilka paczek wafli extra cienkich Good Food. Powstały z nich fajne, lekkie przekąski. Wafelki są chrupiące, smakują trochę jak popcorn i ja najbardziej lubię chrupać po prostu same. Ale z dodatkami też są smakowite, szczególnie jak się je ładnie poda. Zobaczcie kilka moich propozycji podania takich wafelków.
Kwiatek Good Food
składniki:
4 wafle kukurydziane extra cienkie
10 dkg chudego twarogu
1 mała łyżeczka jogurtu naturalnego
1 nieduży pieczony burak
kilka kropli soku z cytryny
1/3 łyżeczki miodu
kilka gałązek natki pietruszki
garść kiełków rzodkiewki
Buraka obrałam ze skórki - radzę robić to w rękawiczkach żeby nie zabarwił dłoni. Ostrym nożykiem skrawałam miąższ w cienkie paski tak jakby obierając warzywo - potrzebne są 4 dość długie paski, które następnie zwijamy spiralnie w kształt kwiatu - w środek każdego włożyłam kuleczkę z sera. Resztę sera i pozostałości buraka wrzuciłam do małego pojemnika blendera dodając sok z cytryny, jogurt i miód - zmiksowałam na gęstą, gładką pastę. Posmarowałam nią wafle. Wierzch każdego przybrałam listkami natki i kiełkami oraz przygotowanymi wcześniej kwiatami z buraka.
Waflowa przygoda wąsatek makreli
składniki:
1/2 sporej wędzonej makreli
4 wafle extra cienkie
4 łyżeczki serka twarogowego ziołowego
4 nieduże listki sałaty
trochę młodych listków selera naciowego
pomidorki koktajlowe
koperek
Mięso ryby oddzieliłam od skóry i ości, ale nie rozgniatałam go pozostawiając całkiem spore kawałki. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki i usunęłam wodniste wnętrze. Każdy wafel posmarowałam cienko 1 łyżeczką serka. Na nim ułożyłam listek sałaty i trochę ryby. Dookoła przybrałam listkami selera i kawałeczkami pomidorków oraz wąsami listków koperku.
Zapiekanki hawajskie na waflach
składniki:
6 wafli kukurydzianych extra cienkich
6 plasterków szynki wędzonej, parzonej
6 plastrów ananasa konserwowego
6 plasterków sera żółtego, użyłam Edamskiego
przyprawa 'suszone pomidory z bazylią i czosnkiem'
dodatkowo: pomidorki koktajlowe, zielenina
Plastry ananasa trzeba dokładnie osączyć, najlepiej na ręczniku papierowym, żeby sok nie rozmiękczył wafli. Wafle ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym położyłam plasterek szynki - jeśli są duże to można je pokroić na paski i dopiero te ułożyć. Na szynce położyłam plaster ananasa i sera. Tak przygotowane kanapeczki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i zapiekałam przez kilka minut aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu każdą zapiekankę oprószyłam szczyptą przyprawy "suszone pomidory z bazylią i czosnkiem". Do zapiekanek podałam pomidorki koktajlowe. Podajemy gorące.
Przekąska śledziowa za waflach
składniki:
6 wafli kukurydzianych extra cienkich
3 - 6 filetów śledziowych 'polskich'
1 jabłko deserowe
1 cebula cukrowa
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki koperku siekanego
4 - 6 łyżeczek jogurtu naturalnego
6 małych liści sałaty
do smaku: sól morska, pieprz świeżo mielony, cukier
Filety kupiłam gotowe, w słoiku - nazywają się "po polsku" - są bez skóry, marynowane w occie a potem zalewane olejem z cebulką. Osączyłam je dobrze na ręczniku papierowym. Przycięłam każdy tak żeby uzyskać ładne paski do położenia na wierzchu a odcięte reszki drobno posiekałam. Jeśli filety są duże to z każdego wycinamy 2 paski. Posiekałam także pół umytego jabłka o ładnej, czerwonej skórce (razem z nią!) i obraną cebulę cukrową. Dodałam do posiekanego śledzia razem z koperkiem. Dołożyłam jogurt, 1 łyżkę soku z cytryny i doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem, wymieszałam dokładnie. Na każdy wafel nałożyłam sporą porcję sałatki. Na wierzchu położyłam listek sałaty i pasek śledzia. Ozdobiłam cienkimi plasterkami z reszty jabłka, skropionymi pozostałym sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały.
Wafelki wiosenne
składniki:
5 - 6 wafli extra cienkich ryżowych
1 serek wiejski, taki granulowany
kilka rzodkiewek
kawałek ogórka świeżego
po kilka gałązek różnej zieleniny (mieszanka koperku, cienkiego szczypiorku i natki)
pieprz ziołowy
Rzodkiewki, ogórka i zieleninę opłukałam i dokładnie osuszyłam. Zieleninę posiekałam (2 łyżki), rzodkiewki i ogórka (razem ze skórką) pokroiłam w drobniutką kostkę. Dodałam wszystko do serka wiejskiego, doprawiłam pieprzem ziołowym i wymieszałam. Z kawałka ogórka i rzodkiewki ostrym nożykiem ścięłam spiralne paski, które następnie zwinęłam w rozetki. Na wafle nałożyłam porcje wiosennego serka, udekorowałam rozetkami rzodkiewki i ogórka oraz listkami koperku.
Wafelki pieguski
składniki:
kilka wafli extra cienkich
kilka plasterków wędzonej, parzonej piersi z kurczaka
kilka łyżek groszku konserwowego
1 jajko na twardo
2 łyżki posiekanej zieleniny - natki pietruszki i koperku
2 garstki kiełków rzodkiewki
2 łyżki serka śmietankowego z ziołami
3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
do smaku: sól, pieprz ziołowy
do przybrania: listki natki, sałata
Obrane ze skorupki jajko i wędlinę pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam 3/4 groszku, posiekane kiełki i zieleninę. Dodałam także serek wymieszany z jogurtem i dokładnie połączyłam z masą, ale tak żeby nie rozgnieść groszku. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem ziołowym. Wafle przekroiłam na połówki, nałożyłam masę. Udekorowałam pozostałym groszkiem i listkami natki.
Waflowa kanapka z jajkiem
składniki:
4 wafle extra cienkie ryżowe
1 jajko na twardo
1 pomidor odmiany 'jajko'
kilka niedużych listków sałaty strzępiastej
przyprawa 'suszone pomidory z bazylią i czosnkiem'
Sałatę opłukałam i dokładnie osuszyłam, jajko obrałam ze skorupki. Jajko i pomidora pokroiłam na plasterki przy pomocy krajalnicy do jaj - były równej grubości. Na dwóch waflach ułożyłam po trochu sałaty, na niej po 3-4 plasterki pomidora i jajka każdą warstwę oprószając szczyptą przyprawy "pomidory...". Wierzch przykryłam sałatą i pozostałymi waflami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/wafelkowe-przekaski-cz-1.html