Wykonanie
Dzień po dniu, śniadanie po śniadaniu. Mamy już trzeci tydzień propozycji
śniadaniowych. Zapraszam....Dzień 15
PASTA PAPRYKOWA ZE
SZCZYPIORKIEMSkładniki:120 g
serka naturalnego Philadelphia1
czerwona paprykaszczypiorek3 krople
octu balsamicznegoszczypta
cukruząbek
czosnkusól/pieprz
paprykę drobno siekamy. dodajemy dosłownie parę kropel
octu balsamicznego i szczyptę
cukru. Odstawiamy, żeby
papryka puściła sok, pół godzinki wystarczy. Dodajemy posiekany
szczypiorek,
sól i
pieprz, mieszamy z
serkiem. Mówię Wam, wtorkowe niebo w gębie!Do tego własnej roboty chlebek z ziarnami i zielona
herbata z
cytryną.Dzień 16
Za oknami śnieg i -7C na termometrach, więc nic nie zastąpi dobrej, starej szkockiej
whisky na śniadanie! Powiedziałam whisky? Nieee no żartowałam! Nic nie zastąpi dobrej , zdrowej szkockiej owsianki. Zapraszam:)OWSIANKA SZARLOTKASkładniki:szklanka
wodypół szklanki
płatków owsianych1
jabłkosok z cytrynymiódcynamonpestki ze
słonecznika i dyni
sólOwsiankę gotujemy z dodatkiem
soli przez parę minut.
Jabłko trzemy na tarce, skrapiamy
sokiem z cytryny. Owsiankę posypujemy
cynamonem, dodajemy
jabłko, posypujemy nasionami i polewamy
miodem.Dzień 17 & 18
Coś czuję, że już Wam się znudziły śniadania u Sznupków:) Ale jeszcze troszeczkę, już mamy z górki:)Każda dziewczyna ze Szczecina powinna wiedzieć jak zrobić dobry
paprykarz szczeciński. To taka lokalna tradycja! No dobra, żartuję trochę:) Dzisiaj na śniadanie swojskie bułeczki i swojski paprykarz -
ryba wędzona nie będzie potrzebna, bo mamy coś lepszego, wędzoną
paprykę .PAPRYKARZ DOMOWYSkładniki:5 płatów
filetów z dorsza (z mrożonek)2
czerwone papryki2
marchewki1
cebulapół szklanki
ryżu1 szklanka
wody100 g
przecieru pomidorowego4
liście laurowe4
ziela angielskie zmielone1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżeczka wędzonej
papryki (ostrej)1 łyżka
cukrusól/pieprz do smaku2 łyżki
octu balsamicznegoolejNa patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy startą
marchewkę, pokrojoną drobno
paprykę i
cebulę. Dodajemy
przyprawy i
przecier pomidorowy, smażymy przez chwile. Dodajemy pół szklanki
ryżu, mieszamy i podlewamy
wodą, dusimy pod przykryciem, aż
ryż wchłonie
wodę. Następnie dodajemy
rybę w kawałkach, parę minut smażenia i zaczynamy
rybę rozdrabniać widelcem, na końcu dodajemy
ocet balsamiczny i odstawiamy do przestygnięcia.Jeżeli macie
paprykę wędzoną łagodną, koniecznie należy dodać
chili,
pieprz kajeński lub dużą ilość
pieprzu białego. Paprykarz MUSI być ostry.
Dzień 19
Jajecznica z
serem na bajgluSkładniki:
jajkasermąkamlekosól/pieprz
szczypiorekRozgrzać
masło na patelni, wrzucić kawałki
sera, najlepiej różne, dobrze popieprzyć.
Jajka roztrzepać z odrobiną
maki i
mleka, wlać na patelni w momencie gdy
ser zacznie się topić, smażyć na małym ogniu, często mieszając, doprawić
solą, dodać
szczypiorek. Smacznego:)Dzień 20 & 21
W niedzielę śniadanie powinno być trochę bardziej odświętne. U Sznupków
bagietki z pastą kanapkową "
kurczak curry" i z
zieleniną.Nie wiem, czy podawać Wam przepis na pastę, bo później będziecie
mieli do mnie pretensje, że wpadliście w nałóg. No, ale co tam, dlaczego tylko ja mam się męczyć:) Przepis dostałam od zaprzyjaźnionego szefa kuchni.PASTA KANAPKOWA "
KURCZAK CU RRY"składniki:ugotowane
mięso z kurczakakeczupmusztarda łagodna
majonezpieprzprzyprawa curry madras ( lub inna nadająca się do drobiu)
czosnek granulowany
słodka paprykapieprz kajeński lub
chilikurkumasólMięso gotowane z
kurczaka( w moim przypadku piersi ugotowane w osolonej wodzie) drobno kroimy w kosteczkę. Można wykorzystać
mięso z rosołu, ale bez skóry. Ciężko mi podać dokładną ilość składników , ale na 4 duże
piersi z kurczaka dałam około: łyżki
keczupu, pół łyżki
musztardy, łyżkę
curry i po pół łyżeczki pozostałych składników. Dokładnie wymieszać to z
mięsem, odstawić do przegryzienia, następnie połączyć z
majonezem, ilość według uznania. Smacznego:)