ßßß
PASTA PAPRYKOWA ZE SZCZYPIORKIEMSkładniki:120 g serka naturalnego Philadelphia1 czerwona paprykaszczypiorek3 krople octu balsamicznegoszczypta cukruząbek czosnkusól/pieprzpaprykę drobno siekamy. dodajemy dosłownie parę kropel octu balsamicznego i szczyptę cukru. Odstawiamy, żeby papryka puściła sok, pół godzinki wystarczy. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz, mieszamy z serkiem. Mówię Wam, wtorkowe niebo w gębie!Do tego własnej roboty chlebek z ziarnami i zielona herbata z cytryną.Dzień 16
Za oknami śnieg i -7C na termometrach, więc nic nie zastąpi dobrej, starej szkockiej whisky na śniadanie! Powiedziałam whisky? Nieee no żartowałam! Nic nie zastąpi dobrej , zdrowej szkockiej owsianki. Zapraszam:)OWSIANKA SZARLOTKASkładniki:szklanka wodypół szklanki płatków owsianych1 jabłkosok z cytrynymiódcynamonpestki ze słonecznika i dynisólOwsiankę gotujemy z dodatkiem soli przez parę minut. Jabłko trzemy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny. Owsiankę posypujemy cynamonem, dodajemy jabłko, posypujemy nasionami i polewamy miodem.Dzień 17 & 18
Coś czuję, że już Wam się znudziły śniadania u Sznupków:) Ale jeszcze troszeczkę, już mamy z górki:)Każda dziewczyna ze Szczecina powinna wiedzieć jak zrobić dobry paprykarz szczeciński. To taka lokalna tradycja! No dobra, żartuję trochę:) Dzisiaj na śniadanie swojskie bułeczki i swojski paprykarz -ryba wędzona nie będzie potrzebna, bo mamy coś lepszego, wędzoną paprykę .PAPRYKARZ DOMOWYSkładniki:5 płatów filetów z dorsza (z mrożonek)2 czerwone papryki2 marchewki1 cebulapół szklanki ryżu1 szklanka wody100 g przecieru pomidorowego4 liście laurowe4 ziela angielskie zmielone1 łyżka słodkiej papryki1 łyżeczka wędzonej papryki (ostrej)1 łyżka cukrusól/pieprz do smaku2 łyżki octu balsamicznegoolejNa patelni rozgrzewamy olej, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną drobno paprykę i cebulę. Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy, smażymy przez chwile. Dodajemy pół szklanki ryżu, mieszamy i podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. Następnie dodajemy rybę w kawałkach, parę minut smażenia i zaczynamy rybę rozdrabniać widelcem, na końcu dodajemy ocet balsamiczny i odstawiamy do przestygnięcia.Jeżeli macie paprykę wędzoną łagodną, koniecznie należy dodać chili,pieprz kajeński lub dużą ilość pieprzu białego. Paprykarz MUSI być ostry.
Dzień 19
Jajecznica z serem na bajgluSkładniki:jajkasermąkamlekosól/pieprzszczypiorekRozgrzać masło na patelni, wrzucić kawałki sera, najlepiej różne, dobrze popieprzyć. Jajka roztrzepać z odrobiną maki i mleka, wlać na patelni w momencie gdy ser zacznie się topić, smażyć na małym ogniu, często mieszając, doprawić solą, dodać szczypiorek. Smacznego:)Dzień 20 & 21
W niedzielę śniadanie powinno być trochę bardziej odświętne. U Sznupków bagietki z pastą kanapkową "kurczak curry" i z zieleniną.Nie wiem, czy podawać Wam przepis na pastę, bo później będziecie mieli do mnie pretensje, że wpadliście w nałóg. No, ale co tam, dlaczego tylko ja mam się męczyć:) Przepis dostałam od zaprzyjaźnionego szefa kuchni.PASTA KANAPKOWA "KURCZAK CU RRY"składniki:ugotowane mięso z kurczakakeczupmusztarda łagodnamajonezpieprzprzyprawa curry madras ( lub inna nadająca się do drobiu)czosnek granulowanysłodka paprykapieprz kajeński lub chilikurkumasólMięso gotowane z kurczaka( w moim przypadku piersi ugotowane w osolonej wodzie) drobno kroimy w kosteczkę. Można wykorzystać mięso z rosołu, ale bez skóry. Ciężko mi podać dokładną ilość składników , ale na 4 duże piersi z kurczaka dałam około: łyżki keczupu, pół łyżki musztardy, łyżkę curry i po pół łyżeczki pozostałych składników. Dokładnie wymieszać to z mięsem, odstawić do przegryzienia, następnie połączyć z majonezem, ilość według uznania. Smacznego:)