Wykonanie
Jak to dobrze, że już grudzień! Smętów w głowie i na barkach jakby mniej. Może to gwiazdki błyskające tu i ówdzie, może cała masa pięknych dzwonkowych utworów, które nadsyłacie na mój ukochany konkurs Noël, noël 2016 ? Tego pewnie nikt nie wie, ale jest jakby lepiej, zdecydowanie dobrze. Mam Wam do polecenia kilka świetnych książek, które warto będzie znaleźć pod własną choinką lub zamienić się w Mikołaja i obdarować nimi
bliskich, szczególnie będących smakoszami lub kulinarnymi freakami. Pierwszą część listy książek na gwiazdkę, znajdziecie pod tym
linkiem .

Na książkę Aleksandra Barona "Kiszonki i fermentacje" czekałam dość długo. Sama jestem już po kilkunastu miesiącach eksperymentów z kiszeniem, udanych przygodach z fermentacją i byłam bardzo ciekawa co o swoich odkryciach napisze uważany za "
guru fermentacji" szef warszawskiego
Solca 44. W książce autor przedstawia przebieg i nieco teorii o różnych rodzajach fermentacji, a także
mówi o największych błędach popełnianych w temacie i wyjaśnia kilka banałów, czy nieporozumień (kiszenie/kwaszenie/marynowanie). Dużo w jego tekstach i słowach spokoju. Tego też wymaga fermentacja, dziki i szalony proces, który dopiero po latach udaje się w pełni zrozumieć. Autor przedstawia w książce 34 przepisy na kiszonki,
octy i produkty fermentowane. Podaje proste receptury na fermentowanie w solankach,
maślance, kiszenie z
olejem, na zakwasy i różne wersje kimchi. Ale to nie wszystko, kiedy juz masz
słój własnej kiszonki, warto
mieć dobry pomysł jak ją zjeść. Baron przedstawia niemal 40 przepisów na zupy, przystawki, dania główne i desery z wykorzystaniem kiszonek, a także podaje receptury na kilka rodzajów
bulionu. To świetna pozycja dla początkujących w temacie kiszenia. Sporo
wiedzy, ale nie przytłaczającej, dużo motywacji i zachęty do zakiszenia własnego słoja warzyw, czy
owoców."Kiszonki i fermentacje" Aleksander BaronWydawnictwo Pascal, 2016cena ok 50-65zł

"Sztuka fermentacji", której autorem jest Sandor Ellix
Katz, to już nie przelewki, nie "książka kulinarna z ładnymi obrazkami", ale potężna biblia
wiedzy o skomplikowanych procesach fermentacji. Kisić można wszystko, w czasie kiszenia zdarzyć się też może wszystko. Jeżeli masz już za sobą pierwszy słoik kiszonki, jeśli z powodzeniem udaje się samodzielnie zakisić coś więcej niż
ogórki i
kapustę, kup koniecznie te pozycję! Po książkę
Katza sięgają najwięksi szefowie kuchni, a szczególnie ci, którym bliskie jest produkowanie jedzenia od podstaw. Na swoich półkach ma ją zarówno Aleks Baron z
Solca 44, Marek Flisiński z Water&
Wine, z pewnością także nasi "gwiazdkowi" szefowie jak i najlepsi utytułowani czapkami żółtego przewodnika. To
absolutny must-have każdego domowego eksperymentatora, który... lubi czytać i ceni coś więcej niż pismo obrazkowe. tę książkę możesz zdobyć w konkursie Noël, noël 2016 !"Sztuka fermentacji" Sandor Elix
KatzWydawnictwo Vivantecena ok 52-79zł

"Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" to praca zbiorowa, która powstała pod batutą Piotra Szczęsnego. Na ponad 300 stronach dwóch świetnych szefów kuchni i
trzech pasjonatów najlepszego smaku - Chef Paweł Suwała, Chef Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski - rzeźnik, Dariusz Wolszczak vel Pan
Sandacz i Julian Karewicz, czyli barman, opowiadają o podniebieniu, o najlepszym produkcie na którym pracują nie tylko w "Butchery &
Wine", "Solec 44", na barce, za barem i w sklepie z
mięsem, ale zdradzają smaczki swojej kuchni "od kuchni". Jest opowieść Rzeźnika o schronisku w Wiedniu i najlepszym Wienner Schnitzel, po której natychmiast popędzicie po najlepszy kawałek cielęcej górnej zrazowej, by samodzielnie go przyrządzić. Baron opowiada o swojej niechęci do wszelkiej
maści rolad, a jednocześnie miłości do genialnych zrazów z niechlubnych dla polskiej kuchni lat 80tych XX wieku i obiecuję, że na pewno zrobicie zrazy z
kiszoną kapustą po przeczytaniu tej historii, by chwilę później marzyć o
mięsnej wersji gravlaxu - gravad biff według Barona. Jeśli "grasica cielęca" dotychczas wywoływała obawę na samą myśl o niej, zajrzyj na stronę 83, gdzie Paweł Suwała oswaja ją i zachwyca połączeniem z
kurkami. Tak, to książka dla mięsarian. I miłośników ryb. Dla osób lubiących ponad wszystkie inne smak umami. To książka dla odważnych, dla tych, którym zamiast oburzenia zaświecą się oczy na myśl o połączeniu bourbona z...
kasza gryczaną według Juliana Karewicza, Naczelnego Miksologa w
Solcu 44. Ponad 100 przepisów, mnóstwo konkretnych informacji o dobrym
mięsie, wędzeniu ryb, o "piątej ćwiartce", czyli doskonałych daniach z
podrobów. Mało jest tak fajnie opowiedzianych i rzeczowych książek, kupcie ją koniecznie. Może pod choinkę dla faceta, który chciałby się rozwinąć kulinarnie całkiem na serio? Książka ukazała się już kilka miesięcy temu, zatem obecnie można ją kupić w bardo dobrej cenie." Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści "Paweł Suwała, Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak, Julian KarewiczWydawnictwo Dwie Siostry, 2016cena ok 49-79zł

"Opowiadania drewnianego stołu" to pierwsza, długo wyczekana przez czytelników jej bloga książka. O rany, jak bardzo wyczekana! Monika pozwala czytelnikom na łamach swojego bloga podróżować wraz z nią poprzez
kraje, w których mieszka, smaki, które poznaje. W tej książce otwiera szeroko szuflady i szafki kuchenne, wyciąga ulubiony nóż szefa podarowany przez
męża, na drewnianym
stole zrobionym ze starych drzwi stawia żeliwną patelnię z
puddingiem chlebowym w kwiatach
cukinii i
mówi - jedzcie, dla Was to wszystko . Monika to prawdziwa hedonistka podniebienia, potrafiąca cieszyć się pajdą domowego
chleba z
masłem, ale i maksymalistka smaku, która dba o dopieszczenie podniebienia strukturami, fakturami,
przyprawami. W swojej pierwszej książce prezentuje jedzenie proste, bezpretensjonalne, którym zachwycać się trzeba. Bo jest pełne, kompletne, aromatyczne i wypełnione dobra energią autorki. Monika pieści zmysły bawiąc się słowami, którymi opisuje smaki swoich dań - tłuściutkiego, wiotko-kremowego czeskiego hermelina, którego przywiozła z Pragi, słodko-słono-chrupkiej strukturze ukochanej granoli snickersowej, czy wspomnienia chrupkich fryteczek z czarnymi drobinkami wybornej
trufli podejrzanymi w Napa Vallley u Thomasa Kellera, które w swojej książce proponuje jako francuskie frytki o leśnej nucie z
solą borowikową. Kupcie te książkę koniecznie! jeśli jesteście czytelnikami jej bloga albo lubicie ludzi, którzy tak wspaniale opowiadają o smaku i motywują do energicznych ruchów (ze wspaniałymi efektami!) we własnej kuchni." Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów jak sprawić przyjemność sobie i bliskim "Monika WaleckaWydawnictwo Septem, 2016cena ok 43-69zł

Jestem ogromną entuzjastką kuchni śródziemnomorskiej, a w szczególności kuchni greckiej, jednak książek kulinarnych z czymś więcej niż
absolutna grecka klasyka nie znalazłam na polskim rynku zbyt wiele. Zazwyczaj to prace zbiorowe, w których trafiają się receptury jak najbliższe oryginałowi, często bywając jednak zbyt swobodnymi interpretacjami dookoła idei tego czym można nazwać "kuchnię grecką". "Kuchnia grecka" George Calombarisa to świeża i bardzo intrygująca pozycja. Autorem jest znany i ceniony "grecki" szef kuchni, jak sam o sobie
mówi "dumny Australijczyk o greckiej duszy", który urodził się w Australii w grecko-egipskiej rodzinie. Calombaris w książce pokazuje Grecję na nowo, świeżo, lekko okraszając przepisy swoje i własnej Mamy. Autor blisko trzyma się tradycji smaku, jednocześnie bawiąc formą i ubierając greckie składniki w nowoczesną formę. Zachwyciło mnie wiele z jego przepisów i tylko czekam na sezon, by przyrządzić
karczochy w sosie jajeczno-
cytrynowym,
ogórek z
koprem w ouzo, chlebek fenkułowy z w stylu greckiej sałatki, czy
kalmary z grilla z
arbuzem i
oliwkami w
kozim twarożku. Niemal 100 przepisów na ponad 300 stronach i świetne fotografie Earla Cartera.tę książkę możesz zdobyć w konkursie Noël, noël 2016 !" Kuchnia grecka " George CalombarisWydawnictwo Pascal, 2016cena ok 51-79zł

"Minimalist Baker" to przede wszystkim znany blog wegański, który od 2012 roku prowadzi Dana Schulz. Jej roślinna i bezglutenowa kuchnia w prostych, zachęcających przepisach przekonała niejednego, że kuchnia roślinna i pozbawiona glutenu nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku. W książce znajduje się ponad 100 prostych, acz intrygujących przepisów, do których na końcu książki autorka podaje informacje odżywcze (rzadkość w książkach kulinarnych). To świetna pozycja na prezent dla początkujących wegan, którzy borykają się z dieta bezglutenową. Ideą przepisów jest to, by wykorzystywać do ich przygotowania 1 garnek, nie więcej niż 10 składników i spędzić w kuchni mniej niż 30 minut. Dzięki przepisom Dany, kulinarne horyzonty nagle stają się szersze i jeszcze smaczniejsze." Minimalist Baker. Prosto, smacznie wegańsko " Dana ShultzWydawnictwo Pascal, 2016cena ok 29-65zł

Sarah Britton, autarky bloga "My New Roots" i autorka książki o taki tytule uznawana jest za najsłynniejszą blogerkę kulinarną na świecie i
guru zdrowego odżywiania. Sarah gotuje sezonowo, maksymalny nacisk kładzie na jakość produktu i
bawi się smakiem. Karmi swoimi roślinnymi potrawami smakoszy i
mięsnych żarłoków, których udaje jej się zachwycić pan bagnant ze
słonecznikiem zamiast
tuńczyka. Nie liczy kalorii, nie przestaje jeść, kusi zjawiskowymi fotografiami i zaraża radością życia i kulinarnym hedonizmem. Czy kuchnia roślinna, bez
cukru i glutenu może zachwycać? Według autorki i setek tysięcy jej czytelników jak najbardziej. Świetna pozycja na prezent dla wegan-smakoszy lubiących prostą, acz nowoczesną kuchnię, entuzjastów zdrowej kuchni, którzy chcieliby filozofią i doskonałym smakiem roślinnej kuchni zachwycić
bliskich." My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą
porę roku " Sarah BrittonWydawnictwo Marginesy, 2016cena ok 39-69zł

Alain Ducasse to ikona kuchni francuskiej, jeden z najsłynniejszych kucharzy świata, zdobywca 21 gwiazdek Michelin. W swojej książce "Naturalnie"
mówi o odpowiedzialności w kuchni, o szacunku dla produktu, jedzenia, pracy rolnika. W 150 przepisach stworzonych przez byłego szefa jego restauracji Christophe’em Saintagne’em i dietetyczkę Paule Neyrat, Ducasse prezentuje kuchnię lekką, naturalną, zgodną z
porami roku. Ducasse prezentuje zarówno nowoczesne, zaskakujące dania jak jesienne gołąbki z
włoskiej kapusty z
wędzonym śledziem, czy
lody ze szczawiu (sic!), jak klasykę sezonowej wiosennego talerza -
szparagi z
jajkiem na miękko i
winegretem. Wybierać z książki "co ugotować" możesz sezonowo zgodnie z tematyką posiłku - przystawki, zupy, dania główne, pasty, desery, z spisu wyszukując po najważniejszym składniku, a także mając na względzie czas przygotowania potrawy, co przedstawia przejrzysty indeks. Sporo miejsca autorzy poświęcają informacjom o najważniejszych produktach, ich odmianach i uprawie, wartościach odżywczych, wskazówkach przechowywania i wykorzystaniu w kuchni - o dyni,
ryżu,
czosnku, ziemniakach, pomidorach, czy truskawkach. To książka dla kulinarnego hedonisty, który doceni
tricki i wskazówki mistrzów kuchni, a także precyzję opracowywania receptur. Piękna i niebanalnie wydana książka." Naturalnie. Prosto, zdrowo smacznie " Alain Ducasse, Christophe Saintagne, Paule NeyratWydawnictwo Dwie Siostry, 2016cena ok. 50-79zł

"Retrowarzywa" to już druga po "Kipi
kasza" książka autorów bloga kulinarnego "Gotowanie z pasją", Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza . W chwili, gdy na
polskich stołach do łask wracają nieco zapomniane, a ciekawe warzywa, jak
pasternak,
brukiew,
skorzonera, czy topinambur, pozycja, w której czytelnik znajdzie ponad 105 pomysłów na dania z ich udziałem. Autorzy zaliczają do retrowarzyw także
jarmuż,
buraka i
rabarbar. Proponują z nimi przekąski, dania główne, czy
napoje, wszystko ułożone w najprostszy z możliwych sposobów, według głównych bohaterów, warzyw. Chodź oddają hołd właśnie warzywom, autorzy nie unikają w kuchni
mięsa,
nabiału, czy ryb. I jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się czy słynne
figa z
makiem z
pasternakiem może być nie tylko rymowanką dająca wyraz "wielkiemu nic", to właśnie w tej książce znajdziecie autorską interpretację tego popularnego zwrotu. Sami spróbujcie jak smakuje ;)" Retrowarzywa " Paweł Łukasik, Grzegorz TargoszWydawnictwo Samo Sedno, 2016cena

"Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Słona" to nietypowa pozycja na mojej półce z dobrymi książkami. Wydana jest bowiem jako pozycja promocyjna Lidl Polska . Książki nie można kupić w oficjalnym obiegu, otrzymuje się ją bezpłatnie po zebraniu 6 kuponów za zakupy po 50zł. Książka przedstawia 75 przepisów na bliskie podniebieniu smaki kuchni polskiej. Są zatem i prosiaki z Podkarpacia i babka ziemniaczana z Podlasia, kotlety mielone z
karpia i tatar wołowy. To jednak nowe, świeże i bardzo nowoczesne podejście znanych nam smaków. To kuchnia polska naszych czasów, taką jaką dziś ją widzimy w najlepszych
polskich restauracjach i stołach w
polskich domach. Przepisy Karola Okrasy i jego gości - Mai Sobczak, specjalistki od
kasz,
Giena Mientkiewicza, naczelnego Serowara Polski, Grażyny Wyrwas, animatorki kultury z Kaszub, Grzegorza Russaka, kucharza, gawędziarza i mistrza kuchni
myśliwskiej. O czym traktuje kuchnia polska naszych czasów? o ziemniakach, kaszach, o rybach, grzybach,
ptactwie,
kapuście i
buraku. O wszystkim co tak dobrze znamy, a co w tej książce jest świetnie pokazane - nie tylko w przepisach, pięknych fotografiach, ale i zachwycających ilustracjach Andrzeja Pągowskiego (chcę takie plakaty do mojej kuchni!). Warto, szukajcie tej książki!książkę możesz zdobyć w konkursie Noël, noël 2016 !"Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Słona"Lidl Polskaksiążka w promocji w
sieci sklepów Lidl

"Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego. Słodka" to druga, niespodziankowa pozycja w tej samej, przedświątecznej promocji Lidl Polska . Książki także nie można kupić w oficjalnym obiegu, otrzymuje się ją bezpłatnie po zebraniu 6 kuponów za zakupy po 50zł. Tym razem 75 przepisów na słodkie dania kuchni polskiej.
Mak,
owoce leśne,
bakalie i korzenie,
wiśnie,
śliwki,
miód, polskie
jabłka grójeckie (do dostania w
sieci Lidl),
truskawki i kwiaty z
polskich łąk w przypominających o kuchni naszych prababek, jednak nowoczesnej formie. To znów kuchnia polska naszych czasów.
Maślany placek
drożdżowy z
woda różaną, pierogi z
jagodami,
jabłka pod kruszonką, czy sernik z
koziego sera. Tym razem są to przepisy nie tylko mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego, ale i jego gości - Ani Włodarczyk autorki bloga Strawberries from Poland o jabłkach, Kingi Paruzel, zwyciężczyni MasterChefa o leśnych owocach, Piotra Kucharskiego szefa wrocławskiego studia kulinarnego i mistrza piekarniczego o
chlebie i Krystyny Semby, promującej polskie tańce ludowe o wielkopolskich specjalnościach z
maku. W książce receptury na
nalewki, świąteczne ciasta, domowy
kisiel i kajmak o wielu twarzach. Znów piękne, klimatyczne fotografie i przepiękne iluustracje Andrzeja Pągowskiego(z obu książek to już świetny kalendarz mógłby powstać!). Ponownie warto, książka w promocji do 14 grudnia (lub wyczerpania zapasów).książkę możesz zdobyć w konkursie Noël, noël 2016 !"Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego. Słodka"Lidl Polskaksiążka w promocji w
sieci sklepów Lidl
