ßßß Cookit - przepis na Podsumowanie akcji Skandynawskie lato 2015

Podsumowanie akcji Skandynawskie lato 2015

nazwa

Wykonanie

Dodałam zdecydowanie mało przepisów do akcji w tym roku. Miałam w planach o wiele więcej, ale niestety różne czynniki, chyba przede wszystkim zła organizacja czasu, nie pozwoliły mi zasypać Was ogromem przepisów ze Skandynawii. Ale i tak jestem zadowolona, bo zrealizowałam kilka przepisów, z których zrobieniem nosiłam się już kilka dobrych lat. Było bardzo sezonowo, najwięcej zamieściłam przepisów z jagodami w roli głównej
Jeśli chodzi o Wasz udział w akcji, to muszę przyznać, że jestem nieco rozczarowana. Myślałam, że możliwość przygotowania potraw z wykorzystaniem sezonowych składników będzie dla Was kusząca. Część osób miała zapewne problemy ze znalezieniem skandynawskich receptur, a tylko takie przepisy, ze skandynawskimi konotacjami, przyjmowałam. Pamiętajcie, że ja zawsze mogę Wam pomóc, podać Wam strony z przepisami, wysłać jakieś skany itd. Kuchnia skandynawska nie jest u nas po prostu popularna. A warto jej się przyjrzeć, bo jest prosta i w wielu elementach zbliżona do naszej rodzimej. Ja ostatnio będąc na III Targach Książki Kulinarnej w Warszawie zakupiłam dwie pozycje traktujące właśnie o tej kuchni: Trine Hahnemann Scadinavian Baking. Loving Baking at Home oraz Simon Bajada The New Nordic. Recipes from the Scandinavian Kitchen . I te dwie propozycje w dużej mierze pokazują istotę tej kuchni: domowe pieczenie, szczególnie ciast, tradycyjne przepisy, a drugiej strony wiele wpływów zza granicy, czerpanie z kuchni nowoczesnej ogólnoświatowej i dodawanie też wartości do kuchni międzynarodowej – bo ta druga napisana jest przez Australijczyka, który od kilku lat mieszka ze swoją szwedzką żoną i dziećmi w Sztokholmie. Na pewno napiszę dla Was recenzję obu książeczek, a właściwie ksiąg, bo ich rozmiar i rozmach z jakim zostały wydane naprawdę zaskakują.
Północny nurt w kuchni zaczyna być coraz bardziej popularny. Zachęcam Was zatem do brania udziału w kolejnych edycjach akcji. A jesienią już IV edycja akcji Kuchnia skandynawska. Mam nadzieję, że wtedy przygotujecie więcej przepisów. Ja już się szykuję! Bo nie zamierzam rezygnować z akcji, pomimo małej ich popularności. Kocham Skandynawię, ten nieco mroczny klimat, sezonowość, uporządkowanie, celebracja posiłków, gościnność. Uwielbiam czytać skandynawskie sagi, kryminały, powieści i tak samo ubóstwiam jedzenie z Północy. Zatem kończąc ten wątek. Mam nadzieję, że te kilka zdań, które mówią o moim małym rozczarowaniu, tak naprawdę zmotywują Was do aktywniejszego udziału w kolejnych edycjach. Nie było źle. Zebraliśmy dużo przepisów, więcej niż w roku ubiegłym. Nie przybyło jednak zbyt wielu nowych uczestników, a to na nich liczę najbardziej.
Dwie osoby mogłyby poczuć się pokrzywdzone, że zbyt uogólniam. Na ich wsparcie mogę liczyć zawsze, przy każdej mojej akcji. Panna Malwinna z Filozofii Smaku i Mirabelka z Mirabelkowego Bloga dodały do akcji mnóstwo wartościowych przepisów. Dziewczyny naprawdę cenię to co robicie. Bardzo Wam dziękuję. Chyba tak jak ja polubiłyście tę kuchnię. Może Wasze wspaniałe zdjęcia potraw sprawią, że blogosfera zainteresuje się tematem skandynawskim.
Specjalne podziękowania należą się także Gin z bloga Pożeraczka, czyli raz a dobrze. Ania jest adeptką cukiernictwa mieszkającą w Danii już kilka ładnych lat. Doradziła mi w kwestii wyboru przepisów do akcji w ramach grupy wspólnego gotowania. Poddała bardzo wiele pomysłów i znalazła wiele ciekawych przepisów w sieci i lokalnej prasie. Jej przepis na ciasto duńskie jest chyba najcenniejszym w całej akcji. Wszystko jest w nim opisane krok po kroku i mam nadzieję zrobić do niego wkrótce podejście.
Śniadania:
Skandynawskie gofry bez jajek na śmietance – Mops w kuchni
Svele – norweskie placki – Tost z dżemem
Smorrebrod (duńska kanapka) ze śledziem i jajkiem – Z kartoflanego pola
Gorące kanapki z szynką, szparagami i serem – Mops w kuchni
Sałatki:
Sałatka z młodych ziemniaków i kurek – Mirabelkowy blog
Duńska sałatka śledziowa z fasolką szparagową – Mops w kuchni
Szwedzka sałatka ziemniaczana – Filozofia Smaku
Norweska sałatka ziemniaczana (do dań z grilla) – Kuchnia domowa Ani
Letnia sałatka ziemniaczano-ogórkowa na kanapki – Mops w kuchni
Szwedzka surówka do pizzy – Filozofia Smaku
Dania obiadowe:
Kurki w śmietanie – Mirabelkowy blog
Raggmunk (szwedzkie placki ziemniaczane) – Mirabelkowy blog
Pytt i panna – Qlinarnie i Qlturalnie
Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu – Filozofia Smaku
Zapiekanka z łososiem – Rodzinka w kuchni
Duński eintopf ziemniaczano-ogórkowy – Eksperyment sobotni
Duńskie klopsiki z zapiekanką z kalafiora – Mirabelkowy blog
Szwedzkie klopsiki – Co tak pachnie?
Wegańskie klopsiki z bakłażana – Co tak pachnie?
Biff a la Lindstrom – Filozofia Smaku
Ziemniaki Hasselback – Filozofia Smaku
Pieczone ziemniaki z ziołami i masłem czosnkowym (Hasselback) – Fiveer-Nourriture
Zupy:
Blåbärssoppa – szwedzka zupa jagodowa – Mops w kuchni
Fińska zupa jarzynowa – Kesäkeitto – Mops w kuchni
Napoje:
Kawa po duńsku – Mirabelkowy blog
Syrop z kwiatów czarnego bzu – Pożeraczka, czyli raz a dobrze
Desery:
Sorbet rabarbarowo-imbirowy – Pożeraczka, czyli raz a dobrze
Koldskål – duński chłodnik z maślanki – Mirabelkowy blog
Koldskål – Everyday Flavours
Kasza manna z sosem malinowym – Filozofia smaku
Czerwony kisiel ze śmietaną – Pożeraczka, czyli raz a dobrze
Rødgrød med fløde – Everyday Flavours
Kisiel z czerwonych owoców – Mirabelkowy blog
Duński kisiel z czerwonych owoców ze śmietaną – rødgrød med fløde – Mops w kuchni
Domowy kisiel z malin i jagód – Filozofia smaku
Deser truskawkowy – Smaczne opowieści
Zupa maślankowo-bzowa z rabarbarowym zawijasem i orzechowo-żytnią kruszonką – Pożeraczka, czyli raz a dobrze
Zupa maślankowo-miodowa z truskawkami i ciasteczkami cytrynowymi – Pożeraczka, czyli raz a dobrze
Marjarahka (fiński deser owocowy) – Mirabelkowy blog
Aeblekage (Dunska „szarlotka”) – Z kartoflanego pola
Pudding waniliowy Ingrid Espelid – Smaczne opowieści
Sernik na zimno z borówkami – Say Yes to the Kitchen
Wypieki:
Owoce zapiekane pod kruszonką (smulpaj) – Filozofia Smaku
Kammerjunker – małe duńskie ciasteczka – Mirabelkowy blog
Legumina porzeczkowa Hildy – Mirabelkowy blog
Żytnie korzenne muffiny z jagodami i marchewką – Mops w kuchni
Drożdżówki maślane z serem – Esmeralda ze smakiem
Ciasto duńskie – Pożeraczka, czyli raz a dobrze
Danisze z marcepanem i dżemem czereśniowym – Pożeraczka, czyli raz a dobrze
Szwedzkie drożdżówki z jagodami – Filozofia Smaku
Szwedzkie drożdżówki z malinami i rabarbarem – Mirabelkowy blog
Skandynawskie drożdżówki z porzeczkami i nadzienie migdałowym – Everyday Flavours
Swedish cinnamon rolls with blueberries – Coffee with Martina
Jagodzianki babci Franciszki – Mops w kuchni
Szwedzkie bułeczki cynamonowe – Kanelbullar – Mania pieczenia
Ciasto ucierane z rabarbarem – Il mio ritratto
Szwedzkie ciasto z rabarbarem – „Rabarberkaka” – Słodkie niebo
Blåbærkake – Smaczne opowieści
Ciasto serowe z agrestem – Mops w kuchni
Ostkaka (szwedzki sernik) – Mirabelkowy blog
Szwedzki letni tort truskawkowyDrink Eat Live
Pieczywo:
Chleb z jagodami – Mops w kuchni
Przetwory:
Hiram – skandynawska marmolada z rabarbaru – Skarbnica Smaków
Źródło:http://mopswkuchni.net/2015/08/03/podsumowanie-akcji-skandynawskie-lato-2015