ßßß
Doskonałe na deser - serniczki wielkości muffinek. Szybkie w przygotowaniu i w pieczeniu, małe i skromne, zachwycą i Was i gości. No i wielka radość z ich dekorowania - każdy może być inny :-).Dzisiejszy deser dedykuję Piki, która obchodzi dziś 18-te urodziny."Piki, Wszystkiego Najlepszego z okazji Urodzin, samych słodkości w dorosłym życiu życzą Monika i Magda". Ja również dołączam się do życzeń, życząc radosnych i magicznych urodzin :-).Składniki na 12 mini serniczków:120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g masła, roztopionego800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 łyżka ekstraktu z wanilii3 jajka120 g drobnego cukru do wypiekówdowolne owoce do dekoracji: maliny, borówki amerykańskie, truskawki, jagodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Twaróg, wanilię, jajka i cukier zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzone serniczki mocno urosną a potem opadną.Standardową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać masę ciasteczkową, na nią wyłożyć masę serową prawie do wysokości papilotki, wyrównać.Piec około 25 minut w temperaturze 150ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Podawać z owocami.Smacznego :-).