SkładnikiSpód:200 g ciastekczekoladowych (kruchych, maślanych)1 łyżka kakao50 g masła50 g ciemnej czekoladyMasa:500 g twarogu sernikowego3/4 szklanki cukru1 białkojaja150 g ciemnej czekoladyWierzch:około 300 g truskawek lub innych owoców sezonowych np. malin lub jagódokoło 200 g konfitury truskawkowej lub innej (takiej jak owoce)250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (bardzo zimnej)PrzygotowanieDno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao i masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Wyłożyć dno i boki (około 3 cm) formy masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstawić do lodówki lub zamrażarki na około pół godziny (lub dłużej jeśli mamy czas).Ser wymieszać z cukrem i białkiem, odłożyć około 1/4 masy i połączyć ją z roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Masę czekoladową rozsmarować na spodzie z ciasteczek, na wierzch wyłożyć białą masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez około 45 minut, aż masa się zetnie. Dokładnie ostudzić a następnie schłodzić jeśli mamy czas.Wierzch zastygniętego sernika posmarować konfiturą (2 łyżki odłożyć), ułożyć plasterki truskawek lub innych owoców i przykryć ubitą śmietanką kremówką. Zrobić wzorki z pozostałej konfitury i udekorować połówkami truskawek. Można wstawić do lodówki do czasu podania. Przed pokrojeniem zdjąć obręcz.