ßßß
Co to byłaby za niedziela bez sernika? ;-). Ten bez wątpienia jest jednym z najlepszych na całych Moich Wypiekach. Nawet mój mako- i toffi- lubny Mąż dał mu wysoką punktację.. Już wiem, że połączenie białej czekolady z twarogiem i malinami to jedno z najlepszych połączeń. Przekonajcie się sami :-).Składniki na spód:200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie90 g białej czekolady, posiekanej80 g masłaW małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty; po tym czasie wymieszać, do rozpuszczenia.Ciastka digestive i roztopione masło z białą czekoladą wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i boki (do połowy ich wysokości), następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.*Składniki na masę serową:125 ml szklanki śmietany kremówki 36%200 g białej czekolady250 g serka mascarpone250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub twarożku kremowego typu philadelphia1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków3 jajka2 białka400 g świeżych malinWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Kremówkę umieścić w małym garnuszku, doprowadzić do wrzenia. Dodać połamaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Lekko przestudzić.W misie miksera utrzeć mascarpone, twaróg i cukier. Po kolei wbijać jajka, ucierając. Wlać miksturę czekoladową, zmiksować tylko do połączenia.W osobnym naczyniu ubić 2 białka do otrzymania sztywnej piany. Wlać je do masy serowej, dodać 250 g malin, delikatnie wymieszać.Gotową masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek.Piec około 1 , 5 godziny w temperaturze 160°C. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Sernik po wystudzeniu powinien być schłodzony w lodówce minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.Podawać z resztą malin, oprószony cukrem pudrem.* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.Smacznego :-).
Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly "Cheesecakes, pavlovas & trifles".