ßßß Cookit - przepis na Sernik z białą czekoladą i malinami

Sernik z białą czekoladą i malinami

nazwa

Wykonanie

Co to byłaby za niedziela bez sernika? ;-). Ten bez wątpienia jest jednym z najlepszych na całych Moich Wypiekach. Nawet mój mako- i toffi- lubny Mąż dał mu wysoką punktację.. Już wiem, że połączenie białej czekolady z twarogiem i malinami to jedno z najlepszych połączeń. Przekonajcie się sami :-).
Składniki na spód:
200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
90 g białej czekolady, posiekanej
80 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty; po tym czasie wymieszać, do rozpuszczenia.
Ciastka digestive i roztopione masło z białą czekoladą wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i boki (do połowy ich wysokości), następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.*
Składniki na masę serową:
125 ml szklanki śmietany kremówki 36%
200 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub twarożku kremowego typu philadelphia
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 białka
400 g świeżych malin
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kremówkę umieścić w małym garnuszku, doprowadzić do wrzenia. Dodać połamaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Lekko przestudzić.
W misie miksera utrzeć mascarpone, twaróg i cukier. Po kolei wbijać jajka, ucierając. Wlać miksturę czekoladową, zmiksować tylko do połączenia.
W osobnym naczyniu ubić 2 białka do otrzymania sztywnej piany. Wlać je do masy serowej, dodać 250 g malin, delikatnie wymieszać.
Gotową masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek.
Piec około 1 , 5 godziny w temperaturze 160°C. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Sernik po wystudzeniu powinien być schłodzony w lodówce minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Podawać z resztą malin, oprószony cukrem pudrem.
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly "Cheesecakes, pavlovas & trifles".
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-biala-czekolada-i-malinami