Wykonanie
Co to byłaby za niedziela bez sernika? ;-). Ten bez wątpienia jest jednym z najlepszych na całych Moich Wypiekach. Nawet mój
mako- i
toffi- lubny Mąż dał mu wysoką punktację.. Już wiem, że połączenie
białej czekolady z
twarogiem i
malinami to jedno z najlepszych połączeń. Przekonajcie się sami :-).Składniki na spód:200 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej
czekoladzie90 g
białej czekolady, posiekanej80 g
masłaW małym garnuszku roztopić
masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty; po tym czasie wymieszać, do rozpuszczenia.
Ciastka digestive i roztopione
masło z
białą czekoladą wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i boki (do połowy ich wysokości), następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.*Składniki na masę
serową:125 ml szklanki
śmietany kremówki 36%200 g
białej czekolady250 g
serka mascarpone250 g
twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub
twarożku kremowego typu philadelphia1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajka2
białka400 g świeżych
malinWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Kremówkę umieścić w małym garnuszku, doprowadzić do wrzenia. Dodać połamaną
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Lekko przestudzić.W misie miksera utrzeć
mascarpone,
twaróg i
cukier. Po kolei wbijać
jajka, ucierając. Wlać miksturę
czekoladową, zmiksować tylko do połączenia.W osobnym naczyniu ubić 2
białka do otrzymania sztywnej piany. Wlać je do masy serowej, dodać 250 g
malin, delikatnie wymieszać.Gotową masę
serową wylać na schłodzony spód z
ciastek.Piec około 1 , 5 godziny w temperaturze 160°C. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Sernik po wystudzeniu powinien być schłodzony w lodówce minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.Podawać z resztą
malin, oprószony
cukrem pudrem.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).
Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly "Cheesecakes, pavlovas & trifles".