Wykonanie
Delikatny i łatwy do zrobienia sernik, o ciekawym deseniu na wierzchu :)
800 gramów zmielonego tłustego
twarogu3 budynie
truskawkowe z
cukrem1 szklanka
cukru0,5 szklanki posłodzonego wg upodobań musu
truskawkowego4
jajaspód:140 gramów
ciasteczek maślanych2 łyżki ciemnego
kakao80 gramów stopionego
masładodatkowo:3 łyżki posłodzonego musu
truskawkowegoHerbatniki rozgnieść porządnie, dodać
kakao, tłuszcz, wszystko wymieszać.Spód tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wyłożyć mieszanką, rozprowadzić równomiernie po powierzchni, lekko dociskając. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 i podpiec 10 minut, schłodzić.Całe
jaja ubić z
cukrem na puszystą masę, dodać do
sera utrzeć. Następnie do masy dołożyć mus
truskawkowy i budynie, wszystko dokładnie połączyć (użyłam blendera). Masę wyłożyć na
ciasteczkowy spód, delikatnie wyrównać powierzchnię. Bardzo delikatnie łyżką nałożyć kleksy z musu,
potem rozprowadzić je delikatnie wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków, tworząc „esy – floresy”.Sernik wsadzić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 55 minut na środkowym poziomie piekarnika ( funkcja góra – dół).