ßßß
800 gramów zmielonego tłustego twarogu3 budynie truskawkowe z cukrem1 szklanka cukru0,5 szklanki posłodzonego wg upodobań musu truskawkowego4 jajaspód:140 gramów ciasteczek maślanych2 łyżki ciemnego kakao80 gramów stopionego masładodatkowo:3 łyżki posłodzonego musu truskawkowegoHerbatniki rozgnieść porządnie, dodać kakao, tłuszcz, wszystko wymieszać.Spód tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wyłożyć mieszanką, rozprowadzić równomiernie po powierzchni, lekko dociskając. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 i podpiec 10 minut, schłodzić.Całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać do sera utrzeć. Następnie do masy dołożyć mus truskawkowy i budynie, wszystko dokładnie połączyć (użyłam blendera). Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, delikatnie wyrównać powierzchnię. Bardzo delikatnie łyżką nałożyć kleksy z musu, potem rozprowadzić je delikatnie wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków, tworząc „esy – floresy”.Sernik wsadzić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 55 minut na środkowym poziomie piekarnika ( funkcja góra – dół).
