Wykonanie
Pamiętacie połączenie
truskawek i nutelli w prostych ciasteczkach francuskich ? Jest mega! Sernik jest kontynuacją połączenia tych dwóch smaków. Smakuje wyśmienicie. Jest delikatnie kremowy, a jednocześnie ciężki i mazisty.
Truskawki dodają mu świeżości. Podczas pieczenia w całej kuchni pachnie wspaniale
truskawkami :-). Zauważcie, że spód do sernika krótko podpiekamy. Dzięki temu jest bardziej szczelny i przylega do sernika jak prawdziwe kruche ciasto.
Truskawki do masy serowej dodajemy w całości, ale powinny być świeże, nie mrożone. Nie ma jednak problemu z wyciekaniem z nich nadmiernej ilości
wody - co możecie zobaczyć na zdjęciach - pozostają jędrne i soczyste. Polecam na majowy urlop!Proszę w dalszym ciągu o wyrozumiałość; mimo iż powracam do blogowania, będzie to dość powolne - w dalszym ciągu mam sporo pracy, którą ukończę mniej więcej z początkiem lipca. Rozumiem jednak Waszą niecierpliwość w oczekiwaniu na nowe przepisy, więc w miarę możliwości
będę je zamieszczać :-).Składniki na
czekoladowy spód:150 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub owsianych,
maślanych)1,5 łyżki
kakao40 g
masła, roztopionego
Ciastka,
kakao i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 szklanka
śmietany kremówki 36%3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajka1 łyżka
mąki ziemniacznej1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z 1
laski wanilii200 g nutelli250 - 300 g świeżych
truskawek (drobnych)1 szklanka
dżemu truskawkowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
twaróg,
śmietanę kremówkę,
cukier i
jajka. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Powinniśmy otrzymać około 1200 g masy serowej. Z całości masy serowej odjąć 500 g i dokładnie wymieszać/zmiksować z nutellą. Do pozostałej białej masy serowej dodać przesianą
mąkę ziemniaczaną,
wanilię i wymieszać.Masę
serową z nutellą wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut.Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i delikatnie, łyżką, wyłożyć na górę białą masę
waniliową. W masę
waniliową powciskać odszypułkowane
truskawki (układając je szypułką ku dołowi) w odległościach około 2 - 3 cm od siebie. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 45 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Kolejnego dnia sernik posmarować na wierzchu
dżemem truskawkowym. Kroić gorącym nożem (przelanym wrzątkiem i wytartym do sucha).Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .