Wykonanie
Sernik dla smakoszy
chałwy. To luksusowa wersja sernika, w sam raz na nadchodzące święta. Do przepisu wykorzystałam aż 450 g
chałwy sezamowej! I wbrew pozorom sernik nie jest zbyt słodki. Ma zwartą, ciężką strukturę, idealnie się kroi i wybornie smakuje. Z najsmaczniejszą polewą
chałwową. Bardzo polecam!Składniki na spód:100 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive40 g
masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem - na okruszki/piasek. Dodać roztopione
masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę
ciasteczkową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić.Składniki na masę
serową:800 g
sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajkapół szklanki
śmietany kremówki 36% (125 ml)2 łyżki
mąki ziemniaczanej300 g
chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub nasionka z 1
laski waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser utrzeć z
cukrem w misie miksera. Dodawać
jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników - nie dłużej. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną
chałwę.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód, wyrównać.Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione
wodą - sernik pieczemy z parą
wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.Polewa chałwowa:150 g
chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)pół szklanki
śmietany kremówki 36% (125 ml)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek
chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając - by się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.Smacznego :-).