ßßß
 
            
         SKŁADNIKI: (tortownica 23 cm)Spód:225 g ciasteczek typu Digestive (pełnoziarnistych)75 g roztopionego masłaSernik:500 g sera z wiaderka220 ml śmietanki 30%3 jajka120 g cukru (najlepiej drobnego)1 łyżka mąki ziemniaczanejopcjonalnie: 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski waniliiPRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Spód: Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksować na piasek, dodać masło i połączyć tak, by całość miała konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka wysypać na spód tortownicy, uklepać i włożyć do lodówki na pół godziny.Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do momentu połączenia się składników (nie za długo, by masy nie napowietrzyć). Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać.Sernik piec w nagrzanym piekarniku do 150 st.C przez 45-60 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty z wierzchu. Wystudzić go w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Smacznego!
SKŁADNIKI: (tortownica 23 cm)Spód:225 g ciasteczek typu Digestive (pełnoziarnistych)75 g roztopionego masłaSernik:500 g sera z wiaderka220 ml śmietanki 30%3 jajka120 g cukru (najlepiej drobnego)1 łyżka mąki ziemniaczanejopcjonalnie: 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski waniliiPRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Spód: Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksować na piasek, dodać masło i połączyć tak, by całość miała konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka wysypać na spód tortownicy, uklepać i włożyć do lodówki na pół godziny.Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do momentu połączenia się składników (nie za długo, by masy nie napowietrzyć). Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać.Sernik piec w nagrzanym piekarniku do 150 st.C przez 45-60 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty z wierzchu. Wystudzić go w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Smacznego!
