Wykonanie
Pyszny, kremowy sernik na ciasteczkach Digestive - jeden z moich ulubionych. Jest delikatny, idealnie słodki i zawsze wychodzi. Jest dość niski, więc spokojnie można wykonać go z dwóch porcji (wtedy należy go dłużej piec). Najlepszy do niedzielnej
kawy. Zapraszam!Inspiracja
SKŁADNIKI: (tortownica 23 cm)Spód:225 g
ciasteczek typu Digestive (pełnoziarnistych)75 g roztopionego
masłaSernik:500 g
sera z wiaderka220 ml
śmietanki 30%3
jajka120 g
cukru (najlepiej drobnego)1 łyżka
mąki ziemniaczanejopcjonalnie: 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub ziarenka z
laski waniliiPRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Spód: Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmiksować na piasek, dodać
masło i połączyć tak, by całość miała konsystencję mokrego piasku.
Ciasteczka wysypać na spód tortownicy, uklepać i włożyć do lodówki na pół godziny.Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do momentu połączenia się składników (nie za długo, by masy nie napowietrzyć). Masę
serową wylać na schłodzony spód i wyrównać.Sernik piec w nagrzanym piekarniku do 150 st.C przez 45-60 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty z wierzchu. Wystudzić go w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Smacznego!