Wykonanie
Miał być sernik
chałwowy bez pieczenia ... Miał, bo listę zakupów przygotowała mama... z zupłnie innego przepisu :) A dokładnie tego . Też
chałwowy, ale pieczony. Z polewą
chałwową zamiast roztopionej
białej czekolady... Początkowo obawiałyśmy się efektu, ale Moje Wypieki znów odniosły sukces. Sernik jest perfekcyjny. Nie za słodki, pięknie sie kroi. W rankingu serników stoi baaardzo wysoko :)
Składniki:100g
biszkoptów lub
ciastek pełnoziarnistych40 g roztopionego
masła800g
sera na sernik - zmielonego3/4 szkl.
cukru4
jajka250ml
śmietany 30%2 łyżki
mąki ziemniaczanej450g
chałwy sezamowej waniliowejnasionka z 1
laski waniliiSposób przygotowania:
Ciasteczka pokrusz malakserem na piasek. Dodaj roztopione
masło i wymieszaj do otrzymania konsystencji "mokrego" piasku. Wyłóż na spód wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 23-24 cm. Dokładnie ubij i odstaw do lodówki.
Ser utrzyj z
cukrem, dodaj kolejno
jajka - krótko miksuj po dodaniu kolejnego. Dodaj 125ml kremówki,
mąkę i nasionka z
wanilii. Zmiksuj do połączenia się składników. Na końcu wmieszaj 300g pokruszonej
chałwy.Masę
serową przelej na
ciasteczkowy spód i wyrównaj.Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie z
wodą. Na wyższej półce postaw formę z sernikiem i piecz 1 godzinę w 170 st. Studź w lekko uchylonym piekarniku.
Przygotuj polewę - do 125 ml kremówki dodaj pokruszone 150g
chałwy. Zacznij podgrzewać, by
chałwa się rozpuściła. By nie było grudek możesz ją zblenderować. Podgrzewaj na małym ogniu, by się nie przypaliła, aż lekko zgęstnieje. Przestudź ją lekko i polej nią wystudzony sernik. Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.