ßßß
Składniki na spód:100 g ciastek digestive40 g masła, roztopionegoCiasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.
Składniki na masę serową:80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków4 duże jajkapół szklanki śmietany kremówki (125 ml)2 łyżki mąki ziemniaczanej300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.
Polewa chałwowa:150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.Smacznego :)