Wykonanie
Tegoroczne Pawłowe urodziny były ekstremalnie słodkie. Oprócz corocznych pewniaków, pojawiło się kilka nowości, m.in. ten sernik.Żeby go pokochać, trzeba lubić
chałwę - przyznaję. Ale jeśli ją lubicie tak jak my, będziecie nim zachwyceni. :)
źródło przepisu: mojewypieki.comSkładniki na spód100 g
ciastek digestive40 g
masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione
masło i wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.Składniki na masę
serową80 dag
sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka1/2 szklanki
śmietany kremówki (125 ml)2 łyżki
mąki ziemniaczanej300 g
chałwy sezamowej waniliowej (lub innej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki - pokroiłam około centymetrową w kostkę2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub nasionka z 1
laski waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser utrzeć z
cukrem w misie miksera. Dodawać
jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną
chałwę. Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód, wyrównać. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wrzącą
wodą. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem.Piec (grzanie z góry i dołu) przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez noc w lodówce.Polewa chałwowa150 g
chałwy sezamowej waniliowej (lub innej ulubionej)1/2 szklanki
śmietany kremówki (125 ml)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek
chałwy (roztarłam drewnianą łyżką). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik.Smacznego!