ßßß Cookit - przepis na Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

nazwa

Wykonanie

Tegoroczne Pawłowe urodziny były ekstremalnie słodkie. Oprócz corocznych pewniaków, pojawiło się kilka nowości, m.in. ten sernik.
Żeby go pokochać, trzeba lubić chałwę - przyznaję. Ale jeśli ją lubicie tak jak my, będziecie nim zachwyceni. :)
źródło przepisu: mojewypieki.com
Składniki na spód
100 g ciastek digestive
40 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.
Składniki na masę serową
80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki (125 ml)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub innej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki - pokroiłam około centymetrową w kostkę
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wrzącą wodą. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem.
Piec (grzanie z góry i dołu) przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez noc w lodówce.
Polewa chałwowa
150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub innej ulubionej)
1/2 szklanki śmietany kremówki (125 ml)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (roztarłam drewnianą łyżką). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/11/Sernik-chalwowy.html