ßßß
Składniki (na ok. 12 serniczków):- spód: 120 g ciastek kakaowych, 50 g roztopionego masła,- 800 g twarogu na serniki,- 120 g cukru,- 3 jajka,- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (przepis).Ciastka rozdrabniamy na pył za pomocą blendera. Łączymy z rozpuszczonym masłem tak, aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Dno foremek (jeśli macie zwykłe, można wyłożyć papilotkami) wypełniamy gotową masą ciasteczkową, uklepujemy.Pozostałe składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy - jednak niezbyt długo. Masę wylewamy na spód z ciasteczek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Upieczone serniczki zostawiamy do przestudzenia na blacie, wyjmujemy dopiero, gdy będą zimne. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!