Wykonanie
Jowita w kuchniSernik z
ciasteczek Oreo, to sernik, który przede wszystkim pokochają dzieci. Chyba nie ma dziecka, które nie lubi tych
ciasteczek. Ja osobiście fenomenu tych
ciasteczek nigdy nie rozumiałam, ale sernik był przepyszny. Ważne, aby sam sernik miał wyraźny smak
waniliowy, ale też nie należy przesadzić, więc smakujmy i mieszajmy masę
serową podczas dodawania
olejku lub esencji waniliowej.Składniki:Nadzienie:750 g
twarogu zmielonego 5x (3 kostki po 250 gram)2 duże
jajka100g
cukru1 łyżka esencji waniliowej lub 20 kropel
olejku waniliowego - smak ma być wyczuwalny50 g
masłaSpód:250 g
ciasteczek zbożowych1 łyżka gorzkiego
kakaołyżka nutelli1 łyżka
masła lub1 łyżka
masła250 gram
ciasteczek OreoPrzygotowanie:Składniki
spodu rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę, którą wykładamy na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.Wszystkie składniki masy serowej z wyj.
ciasteczek Oreo mieszamy razem do idealnego wyrobienia. Kruszymy
ciasteczka na średnie kawałki, następnie dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.Masę
serową wylewamy na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię ciasta i wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około pół godziny. Po tym czasie przykrywamy górę papierem do pieczenia, aby sernik nie spiekł się nam zbyt bardzo i pieczemy jeszcze około 20 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w lekko otwartym piekarniku, po wystudzeniu wkładamy go do lodówki. Można przyozdobić go
polewą czekoladową lub lekko posypać przez drobne sitko gorzkim
kakao. Ja nie ozdabiałam samego sernika, ale podałam go na talerzykach z
wiśniami w żelu.