Wykonanie
Sernik w sam raz na niedzielne wiosenne popołudnie. Szybki i łatwy w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczny.
Maliny można zastąpić
truskawkami :)Składniki: ( tortownica 24cm)
Spód:225 g
ciastek typu digestive75g roztopionego
masłaMasa serowa:1 szklanka
cukru750g zmielonego
twarogu1 i 1/2 łyżki
cukru waniliowego3 łyżki budyniu ( malinowy,
waniliowy lub
mąki ziemniaczanej)3
jajkaOwoce: około 200-300g
malin,
truskawek,
borówekMigdały:1/2 szklanki
płatków migdałów2 łyżki roztopionego
masła1/5 łyżki
cukruPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 170 stopni ( góra-dół bez termoobiegu).
Masło roztopić.
Ciastka drobno rozkruszyć, dodać do
masła, całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy, docisnąć za pomocą łyżki.
Ser,
cukier,
cukier waniliowy,
budyń umieszczamy w misie, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy
jajka i ponownie miksujemy do połączenia składników.Gotową masę wylewamy na blaszkę.Na masę układamy
owoce ( jeśli używamy
truskawek- kroimy je w plasterki, jeśli
malin lub
borówek, układamy w całości)2 łyżki
masła roztopionego mieszamy z
migdałami i
cukrem, posypujemy wierzch sernika.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Po upieczeniu, aby sernik nam nie opadł, wyłączamy piekarnik i lekko odchylamy drzwi piekarnika aby w ten sposób się wystudził.Smacznego :)