ßßß Cookit - przepis na Sernik z malinami i migdałami

Sernik z malinami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Sernik w sam raz na niedzielne wiosenne popołudnie. Szybki i łatwy w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczny. Maliny można zastąpić truskawkami :)
Składniki: ( tortownica 24cm)
Spód:
225 g ciastek typu digestive
75g roztopionego masła
Masa serowa:
1 szklanka cukru
750g zmielonego twarogu
1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki budyniu ( malinowy, waniliowy lub mąki ziemniaczanej)
3 jajka
Owoce: około 200-300g malin, truskawek, borówek
Migdały:
1/2 szklanki płatków migdałów
2 łyżki roztopionego masła
1/5 łyżki cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni ( góra-dół bez termoobiegu).
Masło roztopić.Ciastka drobno rozkruszyć, dodać do masła, całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy, docisnąć za pomocą łyżki.
Ser, cukier, cukier waniliowy, budyń umieszczamy w misie, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy do połączenia składników.
Gotową masę wylewamy na blaszkę.
Na masę układamy owoce ( jeśli używamy truskawek- kroimy je w plasterki, jeśli malin lub borówek, układamy w całości)
2 łyżki masła roztopionego mieszamy z migdałami i cukrem, posypujemy wierzch sernika.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Po upieczeniu, aby sernik nam nie opadł, wyłączamy piekarnik i lekko odchylamy drzwi piekarnika aby w ten sposób się wystudził.
Smacznego :)
Źródło:http://elkachochelka.blogspot.com/2014/05/sernik-z-malinami-i-migdaami.html