ßßß Cookit - przepis na Sernik z owocami lata i kruszonką

Sernik z owocami lata i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Idealny sernik z owocami i kruszonką. Smaczne kruche ciasto, idealnie gęsta masa serowa dzięki której owoce nie opadają na dno. Możecie do niego wykorzystać każde sezonowe owoce, również ich mieszankę - u mnie były to czerwone owoce lata. Sernik można upiec także z odsączonymi owocami z puszki. Zapoznajcie się dobrze z przepisem, będzie Wam służył przez całe lato, będziecie tylko wymieniać owoce ;-).
Składniki na kruche ciasto:
170 g mąki pszennej
30 g skrobi ziemniaczanej
poł łyżeczki proszku do pieczenia
130 g masła, w temperaturze pokojowej
80 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki (drugą połowę odłożyć na wierzch sernika) wysypać do blaszki o średnicy 25 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 18 minut lub do lekkiego zezłocenia.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka mascarpone
3 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
450 g owoców lata - np. mieszanka truskawek, malin, jagód, porzeczki (większe owoce przekrojone)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz 2 ostatnich. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).
Owoce oprószyć skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Na wierzch poukładać owoce lata, następnie posypać pozostałą w lodówce kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut lub dłużej, do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (tylko podczas upałów).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-owocami-lata-i-kruszonka