Wykonanie
Idealny sernik z
owocami i kruszonką. Smaczne kruche ciasto, idealnie gęsta masa serowa dzięki której
owoce nie opadają na dno. Możecie do niego wykorzystać każde sezonowe
owoce, również ich mieszankę - u mnie były to czerwone
owoce lata. Sernik można upiec także z odsączonymi
owocami z puszki. Zapoznajcie się dobrze z przepisem, będzie Wam służył przez całe lato, będziecie tylko wymieniać
owoce ;-).Składniki na kruche ciasto:170 g
mąki pszennej30 g
skrobi ziemniaczanejpoł łyżeczki
proszku do pieczenia130 g
masła, w temperaturze pokojowej80 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem
masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki (drugą połowę odłożyć na wierzch sernika) wysypać do blaszki o średnicy 25 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić
ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 18 minut lub do lekkiego zezłocenia.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 g
serka mascarpone3 duże
jajka3 łyżki
mąki pszennej3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii450 g
owoców lata - np. mieszanka
truskawek,
malin,
jagód,
porzeczki (większe
owoce przekrojone)2 łyżki
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz 2 ostatnich. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie).
Owoce oprószyć
skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.Na podpieczony spód wyłożyć masę
serową. Na wierzch poukładać
owoce lata, następnie posypać pozostałą w lodówce kruszonką.Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut lub dłużej, do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (tylko podczas upałów).Smacznego :-).