ßßß
Idealny sernik z owocami i kruszonką. Smaczne kruche ciasto, idealnie gęsta masa serowa dzięki której owoce nie opadają na dno. Możecie do niego wykorzystać każde sezonowe owoce, również ich mieszankę - u mnie były to czerwone owoce lata. Sernik można upiec także z odsączonymi owocami z puszki. Zapoznajcie się dobrze z przepisem, będzie Wam służył przez całe lato, będziecie tylko wymieniać owoce ;-).Składniki na kruche ciasto:170 g mąki pszennej30 g skrobi ziemniaczanejpoł łyżeczki proszku do pieczenia130 g masła, w temperaturze pokojowej80 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki (drugą połowę odłożyć na wierzch sernika) wysypać do blaszki o średnicy 25 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 18 minut lub do lekkiego zezłocenia.Składniki na masę serową:500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 g serka mascarpone3 duże jajka3 łyżki mąki pszennej3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z wanilii450 g owoców lata - np. mieszanka truskawek, malin, jagód, porzeczki (większe owoce przekrojone)2 łyżki skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz 2 ostatnich. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).Owoce oprószyć skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Na wierzch poukładać owoce lata, następnie posypać pozostałą w lodówce kruszonką.Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut lub dłużej, do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (tylko podczas upałów).Smacznego :-).