Wykonanie
W upalne dni macie dość słodyczy? Ciasta z
porzeczkami sprawdzają się w takich warunkach znakomicie. :) Tym sernikiem zachwycicie najbardziej wybrednych gości, pozbywając się przy okazji nadmiaru
owoców z ogródka.
SkładnikiCiasto:250 g
mąki pszennej4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g zimnego
masła1 całe
jajko1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoMasa serowa:1 kg trzykrotnie mielonego
twarogu1 szklanka
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub 1 opakowanie
cukru waniliowegookoło 80 g budyniu o smaku
waniliowym lub
śmietankowym (1,5 lub 2 opakowania, w zależności od masy proszku)1 całe
jajkoPonadto:500 g czerwonych
porzeczekcukier puder do dekoracjiPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C.
Porzeczki obrywamy z gałązek, myjemy i odsączamy (część pozostawiamy na gałązkach, do dekoracji gotowego sernika).Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wąskim paskiem papieru wykładamy też boki tortownicy.Na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne
masło. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy
jajko i szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na 2 nierówne części, większą z nich schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę, mniejszą zamrażamy.Schłodzonym
ciastem wylepiamy spód i boki formy (na wysokość około 1,5 cm).
Twaróg,
cukier,
budyń i
wanilię miksujemy na średnich obrotach miksera (niezbyt długo, tylko do połączenia się składników). Dodajemy
jajko i znów miksujemy.Masę
serową wykładamy na ciasto, na wierzchu rozsypujemy około 400 g
porzeczek. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach, przykrywając równomiernie
owoce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę.
Upieczony sernik dobrze schładzamy (najlepiej w lodówce). Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem i dekorujemy resztą świeżych
owoców.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-08-20Przygotowanie:45MGotowanie/pieczenie:60MCałkowity czas:1H 45MŚrednia ocena:3 . 5Based on 3 Review(s)