ßßß
W upalne dni macie dość słodyczy? Ciasta z porzeczkami sprawdzają się w takich warunkach znakomicie. :) Tym sernikiem zachwycicie najbardziej wybrednych gości, pozbywając się przy okazji nadmiaru owoców z ogródka.
SkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej4 łyżki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g zimnego masła1 całe jajko1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoMasa serowa:1 kg trzykrotnie mielonego twarogu1 szklanka cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowegookoło 80 g budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym (1,5 lub 2 opakowania, w zależności od masy proszku)1 całe jajkoPonadto:500 g czerwonych porzeczekcukier puder do dekoracjiPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Porzeczki obrywamy z gałązek, myjemy i odsączamy (część pozostawiamy na gałązkach, do dekoracji gotowego sernika).Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wąskim paskiem papieru wykładamy też boki tortownicy.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na 2 nierówne części, większą z nich schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę, mniejszą zamrażamy.Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i boki formy (na wysokość około 1,5 cm).Twaróg, cukier, budyń i wanilię miksujemy na średnich obrotach miksera (niezbyt długo, tylko do połączenia się składników). Dodajemy jajko i znów miksujemy.Masę serową wykładamy na ciasto, na wierzchu rozsypujemy około 400 g porzeczek. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach, przykrywając równomiernie owoce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę.
Upieczony sernik dobrze schładzamy (najlepiej w lodówce). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy resztą świeżych owoców.

Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-08-20Przygotowanie:45MGotowanie/pieczenie:60MCałkowity czas:1H 45MŚrednia ocena:3 . 5Based on 3 Review(s)