ßßß Cookit - przepis na Rustykalny sernik z porzeczkami

Rustykalny sernik z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

W upalne dni macie dość słodyczy? Ciasta z porzeczkami sprawdzają się w takich warunkach znakomicie. :) Tym sernikiem zachwycicie najbardziej wybrednych gości, pozbywając się przy okazji nadmiaru owoców z ogródka.
Składniki
Ciasto:
250 g mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1 całe jajko
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa serowa:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
około 80 g budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym (1,5 lub 2 opakowania, w zależności od masy proszku)
1 całe jajko
Ponadto:
500 g czerwonych porzeczek
cukier puder do dekoracji
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Porzeczki obrywamy z gałązek, myjemy i odsączamy (część pozostawiamy na gałązkach, do dekoracji gotowego sernika).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wąskim paskiem papieru wykładamy też boki tortownicy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na 2 nierówne części, większą z nich schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę, mniejszą zamrażamy.
Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i boki formy (na wysokość około 1,5 cm).
Twaróg, cukier, budyń i wanilię miksujemy na średnich obrotach miksera (niezbyt długo, tylko do połączenia się składników). Dodajemy jajko i znów miksujemy.
Masę serową wykładamy na ciasto, na wierzchu rozsypujemy około 400 g porzeczek. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach, przykrywając równomiernie owoce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę.
Upieczony sernik dobrze schładzamy (najlepiej w lodówce). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy resztą świeżych owoców.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-08-20
Przygotowanie:
45M
Gotowanie/pieczenie:
60M
Całkowity czas:
1H 45M
Średnia ocena:
3 . 5
Based on 3 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/08/20/rustykalny-sernik-z-porzeczkami