Wykonanie
Wracam do pieczenia serników. Muszę przyznać , że kiedyś wychodziły mi obłędne. Puszyste, wypieczone, wysokie i nigdy nie opadały. Jak tylko przeprowadziłam się do nowej kuchni zaliczałam klapę za klapą. Aż wreszcie przestałam je piec:) Wczoraj wypróbowałam nowy przepis z dodatkiem
mascarpone. Musze przyznać , że nie wyrósł jakoś olbrzymie. Jest to sernik wilgotny, co nie oznacza, że ciężki. Jest prze-py-szny! Na górze miał być
mus owocowy, ale nie zdążyłam zrobić, sernik tak szybko zniknął. Przepis bardzo prosty, nawet dla początkujących w kuchni. Gorąco polecam
SKŁADNIKI:ciasto kruche250 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła1 duże
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia65 g
cukruszczypta
solimasa serowa700 g mielonego
twarogu250 g
mascarpone200 g
cukru5
jajek1
budyń śmietankowy1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPRZYGOTOWANIE:Do misy przesiać
mąkę, dodać
jajka, zimne
masło,
cukier, szczyptę
soli i
proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem . Podpiec w 180 stopniach 10-15 minut, aby nabrało rumianego koloru. Do swojej masy użyłam
sera zmielonego w wiaderku. Przełożyć do misy, dodać
cukier,
wanilię,
mascarpone. Mieszając dodawać po jednym
jajku. Gotową masę
serową wyłożyć na podpieczony spód. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach, po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostudzenia.