ßßß Cookit - przepis na Sernik z mascarpone na kruchym spodzie

Sernik z mascarpone na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Wracam do pieczenia serników. Muszę przyznać , że kiedyś wychodziły mi obłędne. Puszyste, wypieczone, wysokie i nigdy nie opadały. Jak tylko przeprowadziłam się do nowej kuchni zaliczałam klapę za klapą. Aż wreszcie przestałam je piec:) Wczoraj wypróbowałam nowy przepis z dodatkiem mascarpone. Musze przyznać , że nie wyrósł jakoś olbrzymie. Jest to sernik wilgotny, co nie oznacza, że ciężki. Jest prze-py-szny! Na górze miał być mus owocowy, ale nie zdążyłam zrobić, sernik tak szybko zniknął. Przepis bardzo prosty, nawet dla początkujących w kuchni. Gorąco polecam
SKŁADNIKI:
ciasto kruche
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
65 g cukru
szczypta soli
masa serowa
700 g mielonego twarogu
250 g mascarpone
200 g cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Do misy przesiać mąkę, dodać jajka, zimne masło, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem . Podpiec w 180 stopniach 10-15 minut, aby nabrało rumianego koloru. Do swojej masy użyłam sera zmielonego w wiaderku. Przełożyć do misy, dodać cukier, wanilię, mascarpone. Mieszając dodawać po jednym jajku. Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach, po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Źródło:http://potravel.pl/2015/09/16/sernik-z-mascarpone-na-kruchym-spodzie