ßßß
Już od początków kwietnia w sklepach można zakupić pierwsze krajowe (walijskie) truskawki! Nie mogłam się powstrzymać ;-). Powstało pyszne, pierwsze w tym roku ciasto z truskawkami i kruszonką. Lubimy, kiedy na takim cieście jest dużo truskawek i kruszonki, a mało ciasta... Dlatego zdecydowałam się na większą formę, by sama część z ciastem była jak najniższa. Klasyka, ale jaka pyszna!Jeśli nie ma jeszcze u Ciebie truskawek, polecam upiec to ciasto z rabarbarem :-).Składniki na ciasto:120 g masłapół szklanki drobnego cukru do wypieków3 duże jajka1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej3 łyżki skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii700 - 800 g truskawekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać wanilię, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką, do połączenia.Kruszonka:180 g mąki pszennej100 g cukru16 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)120 g masła, roztopionegoDo naczynia wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. W razie konieczności dodać więcej mąki (jeśli kruszonka bęzie mało sypka) lub więcej masła (jeśli będzie zbyt sucha).Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Truskawki odszypułkować, przekroić na pół, poukładać gęsto na cieście, przecięciem ku górze. Na wierzch wysypać równomiernie kruszonkę.Piec w temperaturze 175ºC (piekłam bez termoobiegu, góra-dół) przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Kroić na kwadraty, podawać.Smacznego :-).