Wykonanie
Mam wrażenie, że całkiem niedawno rozpoczął się sezon na
truskawki, a już powoli się kończy.Na szczęście w kolejce czekają kolejne
owoce, którym również muszę dać szansę.
Póki co, rozkoszuję się
truskawkami, które w każdej postaci(jako dodatek do deseru, główny składnik ciasta czy koktajl) smakują równie pysznie.Ciasto robi się, po pierwsze, w banalnie łatwy sposób. Po drugie - szybko [a jeszcze szybciej zjada :)]
200 g
masła4
jajka200 g
mąki pszennej1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej140 g
cukruopakowanie
cukru wanilinowego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solitruskawki (ilość wg uznania)
Masło ucieramy z
cukrem,
cukrem wanilinowym na puszystą masę.Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym
jajku.Następnie dodajemy ekstrakt
waniliowy.Do masy dodajemy oba rodzaje
mąki - przesiane - oraz
proszek do pieczenia i
sól.Całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy.Gotową masę przekładamy do natłuszczonej
masłem i posypanej
mąką (lub
bułką tartą) formy.Na wierzch wykładamy
truskawki.Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut (aż ładnie się zarumieni) w temperaturze 170 °C.Upieczone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.
Za inspirację dziękuję autorce bloga Kardamonkowa kuchnia .