ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Biszkoptowe ciasto z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Mam wrażenie, że całkiem niedawno rozpoczął się sezon na truskawki, a już powoli się kończy.
Na szczęście w kolejce czekają kolejne owoce, którym również muszę dać szansę.
Póki co, rozkoszuję się truskawkami, które w każdej postaci
(jako dodatek do deseru, główny składnik ciasta czy koktajl) smakują równie pysznie.
Ciasto robi się, po pierwsze, w banalnie łatwy sposób. Po drugie - szybko [a jeszcze szybciej zjada :)]
200 g masła
4 jajka
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
140 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
truskawki (ilość wg uznania)
Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku.
Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy.
Do masy dodajemy oba rodzaje mąki - przesiane - oraz proszek do pieczenia i sól.
Całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę przekładamy do natłuszczonej masłem i posypanej mąką (lub bułką tartą) formy.
Na wierzch wykładamy truskawki.
Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut (aż ładnie się zarumieni) w temperaturze 170 °C.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Za inspirację dziękuję autorce bloga Kardamonkowa kuchnia .
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/07/biszkoptowe-ciasto-z-truskawkami.html