ßßß Cookit - przepis na NAJLEPSZE CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

NAJLEPSZE CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

I KRUSZONKĄ
Składniki:
200 g masła,
szczypta soli,
160 g cukru,
4 jajka,
200 g mąki pszennej,
40 g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
600 g truskawek.
Kruszonka:
75 g mąki pszennej,
50 g schłodzonego masła,
25 g cukru pudru.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy.
Mikserem ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane składniki suche i mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Składniki kruszonki wrzucamy do naczynia, szybko siekamy, następnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypujemy trochę mąki.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce, rozcięciami ku górze. Posypujemy równomiernie kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-)
Przepis pochodzi z: mojewypieki.com
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2014/07/najlepsze-ciasto-ucierane-z-truskawkami.html