Wykonanie
I KRUSZONKĄ
Składniki:200 g
masła,szczypta
soli,160 g
cukru,4
jajka,200 g
mąki pszennej,40 g
mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,600 g
truskawek.Kruszonka:75 g
mąki pszennej,50 g schłodzonego
masła,25 g
cukru pudru.Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną,
proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy.Mikserem ucieramy
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy szczyptę
soli, dalej ucierając. Wbijamy
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane składniki suche i mieszamy trzepaczką do połączenia składników.Składniki kruszonki wrzucamy do naczynia, szybko siekamy, następnie rozcieramy
między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypujemy trochę
mąki.Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na ciasto wykładamy
owoce, rozcięciami ku górze. Posypujemy równomiernie kruszonką.Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-)
Przepis pochodzi z: mojewypieki.com