Wykonanie
Dodanie karmelu do pokruszonych
ciastek na spód do ciasta skłoniło mnie do przeprowadzenia własnego eksperymentu. Byłam ciekawa jak smakować będzie
biszkopt z dodatkiem karmelu! :D Wykonanie okazało się bajecznie proste, a biszkopt? Pyszny! Ciągnący, gęsty, wilgotny, a jednocześnie puchaty i wyrośnięty. Idealnie będzie nadawał się do gęstych, słodkich kremów, do
czekolady i
orzechów. U mnie wyjątkowo z
truskawkami i
bitą śmietaną, akurat to miałam pod ręką i zależało mi na odrobinie lekkości na letnie popołudnie. Warto wypróbować! :))Składniki:
Biszkopt:5
jajek¾ szklanki
cukru + 3 łyżki
cukru¾ szklanki
mąki pszennej¼ szklanki
mąki ziemniaczanej2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia2/3 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
solimasło do wysmarowania formyKarmel:1/5 szklanki
wody1/2 szklanki
cukru2/3 szklanki kremówki 36%Przełożenie:2,5 szklanki pokrojonych w plasterki
truskawek3 łyżki
cukru pudru0 , 5 litra kremówki 36%Przygotowanie:Najpierw przygotować karmel.
Cukier zalać
wodą i gotować, aż cały się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy. Dodać szybko kremówkę i mieszać, aż całość się rozpuści. Zestawić z ognia do ostygnięcia.
Mąki przesiać razem z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć od dołu papierem do pieczenia. Boki nasmarować
masłem.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem
soli. Następnie do
białek dodawać po jednej łyżce
cukru (3/4 szklanki), stale ubijając, aż masa będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier się rozpuści. W osobnej misce ubić
żółtka z trzema łyżkami
cukru i dodać do
białek. Wymieszać delikatnie szpatułką. Dodać
mąkę i również wymieszać delikatnie, tylko do połączenia składników.Dodać chłodny karmel i dobrze wymieszać szpatułką, podbierając delikatnie masę od
spodu. Przełożyć do tortownicy i piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut - środek
biszkoptu powinien być suchy.Po wyjęciu z piekarnika
biszkopt upuścić na blat. Odłączyć boki tortownicy i odwrócić
biszkopt "do góry nogami". Pozostawić do ostygnięcia.
Biszkopt pokroić na trzy blaty. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać
cukier puder i miksować przez chwilę do połączenia.
Biszkopt przekładać kremówką i
truskawkami.