ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowy na biszkopcie karmelowym

Tort truskawkowy na biszkopcie karmelowym

nazwa

Wykonanie

Dodanie karmelu do pokruszonych ciastek na spód do ciasta skłoniło mnie do przeprowadzenia własnego eksperymentu. Byłam ciekawa jak smakować będzie biszkopt z dodatkiem karmelu! :D Wykonanie okazało się bajecznie proste, a biszkopt? Pyszny! Ciągnący, gęsty, wilgotny, a jednocześnie puchaty i wyrośnięty. Idealnie będzie nadawał się do gęstych, słodkich kremów, do czekolady i orzechów. U mnie wyjątkowo z truskawkami i bitą śmietaną, akurat to miałam pod ręką i zależało mi na odrobinie lekkości na letnie popołudnie. Warto wypróbować! :))
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru + 3 łyżki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
Karmel:
1/5 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki kremówki 36%
Przełożenie:
2,5 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek
3 łyżki cukru pudru
0 , 5 litra kremówki 36%
Przygotowanie:
Najpierw przygotować karmel. Cukier zalać wodą i gotować, aż cały się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy. Dodać szybko kremówkę i mieszać, aż całość się rozpuści. Zestawić z ognia do ostygnięcia.
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć od dołu papierem do pieczenia. Boki nasmarować masłem.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie do białek dodawać po jednej łyżce cukru (3/4 szklanki), stale ubijając, aż masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier się rozpuści. W osobnej misce ubić żółtka z trzema łyżkami cukru i dodać do białek. Wymieszać delikatnie szpatułką. Dodać mąkę i również wymieszać delikatnie, tylko do połączenia składników.
Dodać chłodny karmel i dobrze wymieszać szpatułką, podbierając delikatnie masę od spodu. Przełożyć do tortownicy i piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut - środek biszkoptu powinien być suchy.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuścić na blat. Odłączyć boki tortownicy i odwrócić biszkopt "do góry nogami". Pozostawić do ostygnięcia.
Biszkopt pokroić na trzy blaty. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i miksować przez chwilę do połączenia. Biszkopt przekładać kremówką i truskawkami.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_146_tort-truskawkowy-na-biszkopcie-karmelowym.html