Wykonanie
Zbliża się Wielkanoc. Od jakiegoś czasu planuję wielkanocne menu.Pozycję obowiązkową w nim zajmuje oczywiście babka. Z myślą o niej zakupiłam nową, śliczną, czerwoniutką foremkę silikonowąTeraz pozostało mi tylko zebrać się w sobie i wyszukać odpowiedni przepis.Wiedziałam, czego szukam… babki idealnie wilgotnej. Nie lubię tych bardzo suchych, takich typowo piaskowych.Jedną z moich ulubionych i wypróbowanych babek jest ta według przepisu mojej mamy. Swoim smakiem i konsystencją przypomina babkę gotowaną.Dzisiaj jednak spróbowałam czegoś innego, wyszukanego w
sieci. Znalazłam… http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/04/babka-waniliowa.htmlPotrzebujemy:- 4
jajka- 1 szklanka
cukru- 1
cukier wanilinowy- 200 g
masła- 2 budynie
waniliowe po 40 g- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 160 g
mąki pszennejDodatkowo dodałam pół łyżeczki ekstraktu
waniliowego (dla chętnych i kochających
waniliowy smak)Przygotowanie:Oddzielamy
żółtka od
białek. Ucieramy
żółtka z
cukrem,
cukrem wanilinowym i po uzyskaniu puszystej masy dodajemy miękkie
masło. Ponownie ucieramy i stopniowo dodajemy ubite
białka. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie produkty suche (budynie,
mąkę i
proszek do pieczenia). Stopniowo łączymy je z
żółtkami i
masłem.Formę smarujemy
masłem i delikatnie obsypujemy
bułką tartą. Wlewamy ciasto i delikatnie wyrównujemy jego objętość.Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.Babka wyszła dokładnie taka jaką lubię… idealnie wilgotna.Ma jedną wadę… szybko znika z talerzaNie potrafiłam długo przekonać się do foremek silikonowych i to był wielki błąd. Ciasto w nich jest gładkie jak lustro, nie przywiera do ścianek i bez problemu od nich odchodzi. Polecam zarówno foremki, jak i przepis od Bake&Taste.Smacznego
Brak powiązanych wpisów.