Wykonanie
Mam kilka ulubionych ciast... raz po raz pojawiają się nowe, które detronizują z pierwszej trójki poprzednie albo są przynajmniej równie dobre. To ciasto podbiło moje
serce (i nie tylko moje). W mojej prywatnej opinii jest zdecydowanie najlepszym
ciastem ucieranym jakie
jadłam.Puszyste, lekkie z dużą ilością
owoców i chrupiącą kruszoną... po prostu najlepsze.Idealne ciasto na letni piknik czy przyjęcie w ogrodzie. Świetne zarówno z świeżymi jak i
mrożonymi owocami. Przepis z książki "Ciasta,
ciastka i takie tam" Agaty
Królak po lekkiej modyfikacji.
Składniki:Ciasto:200 g
mąki pszennejopakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru (40g)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej
cytryny niewoskowanej200 g
masła160 g drobnego
cukru do wypieków4
jajkaszczypta
soli600 g dowolnych
owoców (u mnie
jagody i
maliny)Kruszonka:75 g
mąki pszennej50 g
masła25 g
cukru pudruSposób przygotowania:Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki około 2h przez przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową.
Mąkę pszenną,
budyń i
proszek do pieczenia przesiewamy.
Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z
mąką.
Masło ucieramy z drobnym
cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Dodajemy dużą szczyptę
soli i kontynuujemy ucieranie. Po jednym dodajemy
jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Łyżką dodajemy stopniowo
mąki wymieszane z
skórką cytrynową do uzyskania jednolitej masy.Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy wcześniej umyte i ewentualne pokrojone
owoce. Jeśli używamy
owoców mrożonych nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w
mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto.Składniki na kruszonkę siekamy nożem lub szybko zagniatamy. Rozcieramy
między palcami formując kruszonkę. Posypujemy wierzch ciasta.Pieczemy w 175 stopniach C przez około 40 minut do czasu aż drewniany patyczek (wykałaczka) włożone w środek ciasta są suche.