ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe "brownie"

Cytrynowe "brownie"

nazwa

Wykonanie

Nie szukajcie w tym przepisie czekolady, nie ma jej tutaj. Nazwa "brownie" wzięła się może z drobnego podobieństwa w konsystencji (ciasto jest puszysto - ciężkie, ale nie aż tak mocno, jak czekoladowe brownie), dodatkowo nie ma w nim proszku do pieczenia i... jeśli wyjdzie Wam zakalec, możecie powiedzieć, że to było zamierzone ;-). Ciasto jest wspaniale cytrynowe, z pysznym cytrynowym lukrem. Uzależnia, ale przyznam, że trzeba lubić mocno cytrynowe smaki. Ja je kocham, więc u mnie gościło już dwukrotnie ;-). I - niezależnie od nazwy - upieczcie je, jeśli lubicie wilgotne ciasta.
Składniki:
160 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
skórka otarta z 2 dużych cytryn
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
170 g mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia (masa maślana może się zwarzyć w tym momencie, ale nie ma to wpływu na wypiek). Dodać skórkę i sok cytrynowy, zmiksować. Dodać przesianą mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Formę o wymiarach 28 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Nie pieczemy za długo by nie wysuszyć ciasta, powinno być mokre w konsystencji choć na patyczku włożonym w środek nie powinno być śladów surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Polać cytrynowym lukrem, pokroić na kwadraty i udekorować świeżymi drobnymi owocami.
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 dużej cytryny
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - soku z cytryny.
Dodatkowo:
drobne owoce malin i jagód, do dekoracji
Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog ' the girl who ate everything' .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrynowe-brownies