Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 12 maja 2014 r. Jak na brioszki przystało są perfekcyjnie miękkie i puszyste. Wypełnione po brzegi
malinami, których kwaskowaty smak jest zrównoważony
słodyczą cytrynowej glazury. Ogromna sympatia (że nie
powiem miłość) do tych drożdżówek rodzi się już w momencie wydobywającego się z piekarnika cudnego aromatu
ciasta drożdżowego . Ten sentyment przemienia się w słodkie łakomstwo, tuż po wyjęciu z piecyka, kiedy są jeszcze ciepłe i pachnące
owocami. Nie sposób się oprzeć, bynajmniej ja nie potrafię. Takie drożdżówki świetnie smakują na świeżym powietrzu, dlatego rekomenduję je na piknik majowy. Gorącopolecam:))Drożdżówki z
malinami Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 10 maja . Aromatyczne drożdżówki z
malinami! Takie
ciastka drożdżowe niewątpliwie zaspokoją gusta prawdziwych
owocowych smakoszy :))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 2 godz. i 30 min Czas pieczenia: 15 min Łączny czas: 2 godz. i 45 minLiczba porcji: 16Składniki:Przepis pochodzi stąd :))ciepłe
mleko : 100 mlświeże
drożdże : 50 g
mąka pszenna (tortowa lub do wypieków
drożdżowych): 370 g
cukier : 50 g
sól morska : 3/4 łyżeczki
jajka : 3
masło (najlepiej KerryGold): 170 g
maliny (mogą być świeże lub mrożone): około 150 g
cukier puder : opcjonalniedekoracja:świeże
maliny : kilkaoraz:
jajko : 1
cukier puder : do posypania lub glazura cytrynowa:
cukier puder : 1 i 1/2 szklanki
sok z cytryny : około 4-5 łyżek
soku z cytrynyPrzygotowanie:Uwaga:
drożdże,
masło i
jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową, chcąc uzyskać zamierzoną temperaturę dla
masła, kroimy je na kawałki :)) z
drożdży robię zaczyn - mieszam ciepłe
mleko, pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę
mąki, odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki, rozczyn ma się dość mocno spienić - aby uzyskać efekt spienienia, naczynie z
drożdżami wstawiam do garnka z bardzo ciepłą
wodą, to pomaga
drożdżom wyrosnąć, gdy
drożdże wypełniają całą miskę, wstawiam je do naczynia z
mąką, aby
drożdże nie uciekły do
wodydo większego naczynia przesiewam
mąkę, dodaję
cukier,
sól i mieszamnastępnie wlewam rozczyn
drożdży i mieszam łyżkądodaje stopniowo
jajka, mieszając składniki drewnianą łyżkąnastępnie wyrabiam ręką przez około 10 minut (można za pomocą haka miksera na 4 poziomie, przez 7 minut) na koniec ciasto ma być gładkiekolejny etap, to dodawanie kawałków miękkiego
masła, cały czas wyrabiając rękoma - około 10 minut, lub miksując hakiem - około 7 minutkiedy ciasto jest elastyczne i błyszczące i odkleja się (ześlizguje) z ręki i
boków miski, to znak, że ciasto jest wyrobioneprzykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy)wyrośnięte ciasto uderzam pięścią i szybko zagniatam rękąłączę ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wykładam na blat podsypany
mąką, przewracam na drugą stronę i obtaczam w
mące dłońmirozpłaszczam ciasto na placek o grubości do 1,5 cm (o wymiarach 27*33 cm), jeśli ciasto się klei, prószę blat na placku rozsypuję
maliny (użyłam mrożonych, nie trzeba ich rozmrażać)
zwijam w rulon wzdłuż dłuższego
boku i kroję na 16 plastrówukładam je na dwóch blachach i odstawiam na 1/2 godziny do wyrośnięcia (przy mrożonych malinach dodałam jeszcze 10 minut dłuższego wyrastania)piekarnik nagrzewam do 180oC (góra i dół bez termoobiegu)wierzch drożdżówek smaruję roztrzepanym
jajkiem (najlepiej ogrzanym do temperatury pokojowej) i wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę 15 minutwyjmuję z piekarnika, studzę i polewam
cytrynową glazurąpiekę drugą porcję drożdżówekGlazura cytrynowa:do miseczki wsypuję
cukier puder, dodaję
sok z cytryny i mieszam, w zależności od konsystencji dodaję więcej
cukru pudru lub soku, aby dobrze się rozprowadzała polewam po ostudzonych drożdżówkachmożna udekorować świeżymi
malinami i posypać
cukrem pudrembrioszki można przechowywać w plastikowym pojemniku na ciasto
Smacznego !!!