ßßß
Dla miłośników kwaśno - słodkich smaków. Idealna, delikatna krajanka, którą zechcecie upiec - słodki, kruchy spód, lekko kwaśne żurawiny i cytrynowa pianka ... Bardzo oryginalne, orzeźwiające ciasto. Z przepisu Bajaderki z MniamMniam. Polecam!Składniki na spód:90 g masła1/4 szklanki cukru pudru3/4 szklanki mąki pszennejWszystko razem wymieszać, wcisnąć w blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm. Podpiec na złoto przez 15 - 20 minut w temperaturze 165ºC, wystudzić.Składniki na masę żurawinową:1,5 szklanki suszonej żurawiny2 szklanki wodyŻurawiny zalać wodą i gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż woda zostanie wchłonięta, około 20 minut. Masę można zmiksować (blenderem), albo zostawić, tak, jak jest, wystudzić. Potem rozsmarować na podpieczonym spodzie.Składniki na piankę cytrynową:2 duże jajkatroszkę mniej niż pół szklanki cukru (w oryginale 3/4 szklanki)1/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytrynyBiałka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i żółtka. Dodać sok z cytryny i ubić razem. Dodać mąkę i wymieszać, wylać na żurawiny.Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150ºC przez około 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Schłodzić w lodówce, następnie pokroić na kwadraty.Smacznego :)