Wykonanie
Dla miłośników kwaśno - słodkich smaków. Idealna, delikatna krajanka, którą zechcecie upiec - słodki, kruchy spód, lekko kwaśne
żurawiny i cytrynowa pianka ... Bardzo oryginalne, orzeźwiające ciasto. Z przepisu Bajaderki z MniamMniam. Polecam!Składniki na spód:90 g
masła1/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki
mąki pszennejWszystko razem wymieszać, wcisnąć w blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm. Podpiec na złoto przez 15 - 20 minut w temperaturze 165ºC, wystudzić.Składniki na masę
żurawinową:1,5 szklanki
suszonej żurawiny2 szklanki
wodyŻurawiny zalać
wodą i gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż
woda zostanie wchłonięta, około 20 minut. Masę można zmiksować (blenderem), albo zostawić, tak, jak jest, wystudzić.
Potem rozsmarować na podpieczonym spodzie.Składniki na piankę
cytrynową:2 duże
jajkatroszkę mniej niż pół szklanki
cukru (w oryginale 3/4 szklanki)1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier i
żółtka. Dodać
sok z cytryny i ubić razem. Dodać
mąkę i wymieszać, wylać na
żurawiny.Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150ºC przez około 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Schłodzić w lodówce, następnie pokroić na kwadraty.Smacznego :)