ßßß Cookit - przepis na Krajanka żurawinowo - cytrynowa

Krajanka żurawinowo - cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Dla miłośników kwaśno - słodkich smaków. Idealna, delikatna krajanka, którą zechcecie upiec - słodki, kruchy spód, lekko kwaśne żurawiny i cytrynowa pianka ... Bardzo oryginalne, orzeźwiające ciasto. Z przepisu Bajaderki z MniamMniam. Polecam!
Składniki na spód:
90 g masła
1/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
Wszystko razem wymieszać, wcisnąć w blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm. Podpiec na złoto przez 15 - 20 minut w temperaturze 165ºC, wystudzić.
Składniki na masę żurawinową:
1,5 szklanki suszonej żurawiny
2 szklanki wody
Żurawiny zalać wodą i gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż woda zostanie wchłonięta, około 20 minut. Masę można zmiksować (blenderem), albo zostawić, tak, jak jest, wystudzić. Potem rozsmarować na podpieczonym spodzie.
Składniki na piankę cytrynową:
2 duże jajka
troszkę mniej niż pół szklanki cukru (w oryginale 3/4 szklanki)
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i żółtka. Dodać sok z cytryny i ubić razem. Dodać mąkę i wymieszać, wylać na żurawiny.
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150ºC przez około 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Schłodzić w lodówce, następnie pokroić na kwadraty.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-zurawinowo---cytrynowa