ßßß Cookit - przepis na Tartaletki cytrynowe z bezą

Tartaletki cytrynowe z bezą

nazwa

Wykonanie

środa, 21 Marzec 2012, autor: blue_megi, 11 Komentarzy »
Bardzo mocno cytrynowe tartaletki z bezą. Według przepisu na lemon meringue pie z blogu Moje Wypieki . Czasochłonne ale warto bo rewelacyjne! Mocno kwaśny środek osładza gruba warstwa bezy. Do tego kruchutki, nie odkształcający się maślany spód. Polecam!
Składniki na kruchy spód:
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko (białko zachować do bezy)
Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na masę cytrynową:
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (1 łyżka = 15 ml)
150 g cukru pudru
skórka otarta z 2 cytryn
225 ml soku z cytryny + 100 ml wody
85 g masła, pokrojonego w kawałki
3 żółtka (białka zachować do bezy)
1 jajko
W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier i skórkę z cytryny. Następnie wlewamy sok z cytryny i wodę. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. W miseczce rozkłócamy żółtka i całe jajko. Wlewamy do masy i dokładnie mieszamy. Garnek znowu stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy mieszając, aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zdejmujemy z ognia. Kosztujemy i ewentualnie dosładzamy wedle uznania. Ciepłą wylewamy na ostudzone ciasto. Studzimy przed nałożeniem bezy.
Beza:
4 białka
200 g drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (1 łyżeczka = 5 ml)
Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze przez moment. Bezę wykładamy na całkowicie zimny budyń.
Tartaletki wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut w 180ºC. Odkładamy do zupełnego wystudzenia.
Do przygotowania tartaletek użyłam foremek, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Tchibo. Z wyjmowanym dnem, które ułatwia wyjmowanie ciasta. Wysokogatunkowa powłoka nieprzywierająca zmniejsza przywieranie ciasta i jest łatwa do czyszczenia. A do tego w pięknych kolorach. Świetnie spisały się również silikonowe kubki-miarki. Giętkie – poprzez ściśnięcie można uformować dzióbek, wytrzymałe i nietłukące. Stabilne dzięki metalowemu pierścieniowi. Podziałki w litrach i mililitrach dla płynów oraz w gramach dla cukru i mąki. Odporne na działanie temperatur od –30 do +230°C. No i co najważniejsze nadają się do mycia w zmywarce
Tchibo jest również sponsorem nagród w zakończonym wczoraj konkursie na wiosenny wypiek. Dziś wieczorem ogłoszę wyniki
Zapraszam
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/tartaletki-cytrynowe-z-beza