Wykonanie
środa, 21 Marzec 2012, autor: blue_megi, 11 Komentarzy »Bardzo mocno
cytrynowe tartaletki z
bezą. Według przepisu na lemon meringue pie z blogu Moje Wypieki . Czasochłonne ale warto bo rewelacyjne! Mocno kwaśny środek osładza gruba warstwa
bezy. Do tego kruchutki, nie odkształcający się
maślany spód. Polecam!
Składniki na kruchy spód:175 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1 łyżka
cukru pudru1
żółtko (
białko zachować do
bezy)Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy
kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym
ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia.Składniki na masę
cytrynową:2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej (1 łyżka = 15 ml)150 g
cukru pudruskórka otarta z 2
cytryn225 ml
soku z cytryny + 100 ml
wody85 g
masła, pokrojonego w kawałki3
żółtka (
białka zachować do
bezy)1
jajkoW płaskim garnku mieszamy
mąkę,
cukier i
skórkę z cytryny. Następnie wlewamy
sok z cytryny i
wodę. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy
masło i mieszamy, aż się rozpuści. W miseczce rozkłócamy
żółtka i całe
jajko. Wlewamy do masy i dokładnie mieszamy. Garnek znowu stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy mieszając, aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zdejmujemy z ognia. Kosztujemy i ewentualnie dosładzamy wedle uznania. Ciepłą wylewamy na ostudzone ciasto. Studzimy przed nałożeniem
bezy.
Beza:4
białka200 g drobnego
cukru2 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanej (1 łyżeczka = 5 ml)
Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodajemy po łyżce
cukier, cały czas ubijając. Na końcu wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze przez moment.
Bezę wykładamy na całkowicie zimny
budyń.Tartaletki wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut w 180ºC. Odkładamy do zupełnego wystudzenia.Do przygotowania tartaletek użyłam foremek, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Tchibo. Z wyjmowanym dnem, które ułatwia wyjmowanie ciasta. Wysokogatunkowa powłoka nieprzywierająca zmniejsza przywieranie ciasta i jest łatwa do czyszczenia. A do tego w pięknych kolorach. Świetnie spisały się również silikonowe
kubki-miarki. Giętkie – poprzez ściśnięcie można uformować dzióbek, wytrzymałe i nietłukące. Stabilne dzięki metalowemu pierścieniowi. Podziałki w litrach i mililitrach dla płynów oraz w gramach dla
cukru i
mąki. Odporne na działanie temperatur od –30 do +230°C. No i co najważniejsze nadają się do mycia w zmywarceTchibo jest również sponsorem nagród w zakończonym wczoraj konkursie na wiosenny wypiek. Dziś wieczorem ogłoszę
wynikiZapraszam