Wykonanie
Idealne, wymarzone połączenie kruchego ciasta,
cytrynowego kremu i delikatnej
bezy. Prawdziwa gratka dla miłośników smaków słodko-kwaśnych. Za lemon meringue pie przepadają w szczególności Anglicy i Amerykanie. U nas ten deser cieszy się wciąż małą popularnością, choć moim zdaniem zasługuje na wieelką sławę. Kto raz spróbuje, będzie chciał jeszcze i jeszcze i... jeszcze.... . Zaryzykujecie?
źródło: allrecipes.comSkładniki na okrągłą formę do tarty o śr. 24 cm:ciasto:175g
mąki pszennej100g zimnego
masła2-3 łyżki
cukru pudru1
żółtko -
białko zachowujemy do
bezykrem:125 ml
soku z cytrynyskórka otarta z 2-3
cytryn4
żółtka50g
mąki kukurydzianej, którą można ew. zastąpić
mąką ziemniaczaną150g
cukru lub więcej jeśli krem będzie wydawał się Wam mało słodki3 łyżki
masła200ml
wodybeza:4
białka200g
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejkilka kropel
soku cytrynowegoWykonanie:ciasto:Z podanych składników zagniatamy jednolite kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną
masłem i oprószona
mąką formę. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy
fasolą lub
grochem. Pieczemy 15 minut w temp. 180C. Po tym czasie usuwamy papier wraz z obciążeniem i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.krem:W miseczce rozkłócamy
żółtka i na razie odstawiamy. W rondelku umieszczamy:
cukier,
mąkę, skórkę i
sok z cytryny,
wodę. Mieszamy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Trzymamy na wolnym ogniu do czasu aż całość nam zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy
masło i mieszamy. Następnie wlewamy
żółtka i ponownie mieszamy. Rondelek znów ustawiamy na ogniu i podgrzewamy dotąd aż powstanie gęsty krem.Ciepłą masę wykładamy na upieczony spód i zostawiamy do wystygnięcia.
beza:
Białka (będące w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno z dodatkiem
soku cytrynowego, stopniowo wsypując
cukier. Pod koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijamy.
Bezę wykładamy na zimny krem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180C.
Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz i piankowa w środku.Życzę Wam smacznego! :-)