Wykonanie
Bardzo lubię ciasta,
ciasteczka i wszystkie desery z posmakiem
cytrynowym. Do muffinek bardzo ten smak pasuje. Gdy jeszcze polane są lukrem zrobionym na
soku cytrynowym, to już jestem bardzo szczęśliwa.
Składniki: (na 15sztuk)Ciasto:300g
mąki pszennej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,180ml
oleju lub 250 g rozpuszczonego i ostudzonego
masła,250g
cukru,4
jajka,1
cytrynaLukier: ( jeżeli wolisz więcej lukru na muffinkach zrób z podwójnej porcji)80g
cukru pudru,
sok z cytryny ( z połówki).dodatkowo mogą być jakieś cukiereczki lub
owoce do dekoracji.Przygotowanie:
Mąkę wymieszać razem z
proszkiem do pieczenia i
cukrem.
Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę ( gdzieś z połowy
cytryny) na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Jajka roztrzepać z
olejem, łyżką wyciśniętego
soku z cytryny oraz ze startą
skórką z cytryny. Po wymieszaniu połączyć z
mąką. Mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto nałożyć do papilotek włożonych we wgłębienia blaszki. Włożyć do nagrznego piekarnika do 180 stopni C na ok.20min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia
Lukier: Do
cukru pudru dodać sok wyciśnięty z połowy
cytryny i dokładnie wymieszać, udekorować nim muffinki.
Smacznego!!!