ßßß
W moim domu to ciasto nosi miano awaryjnego:-). To znaczy, że wszystkie składniki mam zwykle pod ręką i mogę je upiec dosłownie w każdej chwili.Przyjaciółka zapowiedziała, że wpadnie za godzinę? Dzieciaki chcą ciasta? Mąż się domaga....hmm....słodkiego(!!!) ;-)? Czas nagli, a do sklepu daleko?To jest moja propozycja na wszystkie takie okazje.Składniki na blachę 30x25 cm:Ciasto:2-3 jabłka (w zależności od wielkości)1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 jaja0,5 szklanki oleju1 cytrynamielony cynamon do posypaniaPolewa:2 łyżki soku z cytryny1/2 szklanki cukru pudruskórka starta z połowy cytryny - opcjonalnieW przypadku polewy proporcje sa orientacyjne, bo ja robię zawsze "na oko":-)Wykonanie:Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę startą z połowy cytryny.Co do zasady, nie przepadam za słodkimi wypiekami na bazie oleju i dlatego dodaję skórkę cytrynową. Wówczas smak staje się bardziej szlachetny.Tak przygotowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niedbałą i niezbyt drobną kostkę.Układamy na cieście (możemy wcześniej obtoczyć je leciutko w mące, by mieć pewność, że utrzymają się na powierzchni), posypujemy cynamonem.Pieczemy 40-50 min w temp. 170C.Gdy nasze ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy lukrową cytrynową polewę. Sok z cytryny wlewamy do małej miseczki i stopniowo dodajemy cukier puder, mieszając (rozcierając) całość łyżeczką. Cukru dodajemy tyle, by otrzymać średniogęstą konsystencję tzn. taką, by nasza polewa nie spłynęła z ciasta, ale też by na nim nie zastygła "na twardo" :-). Zasady są proste - gdy polewa robi się zbyt gęsta, dodajemy parę kropel cytrynowego soku, a gdy jest za rzadka dosypujemy odrobinę cukru.Na koniec, kto chce i lubi, może wrzucić do lukru skórkę startą z połowy cytryny.Polewę nanosimy niedbale:-) na upieczone i wystudzone ciasto.
Życzę Wam smacznego! :-)