Wykonanie
W moim domu to ciasto nosi miano awaryjnego:-). To znaczy, że wszystkie składniki mam zwykle pod ręką i
mogę je upiec dosłownie w każdej chwili.Przyjaciółka zapowiedziała, że wpadnie za godzinę? Dzieciaki chcą ciasta? Mąż się domaga....hmm....słodkiego(!!!) ;-)? Czas nagli, a do sklepu daleko?To jest moja propozycja na wszystkie takie okazje.Składniki na blachę 30x25 cm:Ciasto:2-3
jabłka (w zależności od wielkości)1,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jaja0,5 szklanki
oleju1
cytrynamielony
cynamon do posypaniaPolewa:2 łyżki
soku z cytryny1/2 szklanki
cukru pudruskórka starta z połowy
cytryny - opcjonalnieW przypadku polewy proporcje sa orientacyjne, bo ja robię zawsze "na oko":-)Wykonanie:
Jaja ucieramy z
cukrem na puszystą masę, stopniowo wlewamy
olej i dalej miksujemy. Następnie dodajemy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę startą z połowy
cytryny.Co do zasady, nie przepadam za słodkimi wypiekami na bazie
oleju i dlatego dodaję
skórkę cytrynową. Wówczas smak staje się bardziej szlachetny.Tak przygotowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niedbałą i niezbyt drobną kostkę.Układamy na cieście (możemy wcześniej obtoczyć je leciutko w
mące, by
mieć pewność, że utrzymają się na powierzchni), posypujemy
cynamonem.Pieczemy 40-50 min w temp. 170C.Gdy nasze ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy lukrową
cytrynową polewę.
Sok z cytryny wlewamy do małej miseczki i stopniowo dodajemy
cukier puder, mieszając (rozcierając) całość łyżeczką.
Cukru dodajemy tyle, by otrzymać średniogęstą konsystencję tzn. taką, by nasza polewa nie spłynęła z ciasta, ale też by na nim nie zastygła "na twardo" :-). Zasady są proste - gdy polewa robi się zbyt gęsta, dodajemy parę kropel
cytrynowego soku, a gdy jest za rzadka dosypujemy odrobinę
cukru.Na koniec, kto chce i lubi, może wrzucić do lukru skórkę startą z połowy
cytryny.Polewę nanosimy niedbale:-) na upieczone i wystudzone ciasto.
Życzę Wam smacznego! :-)