ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne ciasto z jabłkami, cynamonem i cytrynową polewą

Błyskawiczne ciasto z jabłkami, cynamonem i cytrynową polewą

nazwa

Wykonanie

W moim domu to ciasto nosi miano awaryjnego:-). To znaczy, że wszystkie składniki mam zwykle pod ręką i mogę je upiec dosłownie w każdej chwili.
Przyjaciółka zapowiedziała, że wpadnie za godzinę? Dzieciaki chcą ciasta? Mąż się domaga....hmm....słodkiego(!!!) ;-)? Czas nagli, a do sklepu daleko?
To jest moja propozycja na wszystkie takie okazje.
Składniki na blachę 30x25 cm:
Ciasto:
2-3 jabłka (w zależności od wielkości)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0,5 szklanki oleju
1 cytryna
mielony cynamon do posypania
Polewa:
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
skórka starta z połowy cytryny - opcjonalnie
W przypadku polewy proporcje sa orientacyjne, bo ja robię zawsze "na oko":-)
Wykonanie:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę startą z połowy cytryny.
Co do zasady, nie przepadam za słodkimi wypiekami na bazie oleju i dlatego dodaję skórkę cytrynową. Wówczas smak staje się bardziej szlachetny.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niedbałą i niezbyt drobną kostkę.
Układamy na cieście (możemy wcześniej obtoczyć je leciutko w mące, by mieć pewność, że utrzymają się na powierzchni), posypujemy cynamonem.
Pieczemy 40-50 min w temp. 170C.
Gdy nasze ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy lukrową cytrynową polewę. Sok z cytryny wlewamy do małej miseczki i stopniowo dodajemy cukier puder, mieszając (rozcierając) całość łyżeczką. Cukru dodajemy tyle, by otrzymać średniogęstą konsystencję tzn. taką, by nasza polewa nie spłynęła z ciasta, ale też by na nim nie zastygła "na twardo" :-). Zasady są proste - gdy polewa robi się zbyt gęsta, dodajemy parę kropel cytrynowego soku, a gdy jest za rzadka dosypujemy odrobinę cukru.
Na koniec, kto chce i lubi, może wrzucić do lukru skórkę startą z połowy cytryny.
Polewę nanosimy niedbale:-) na upieczone i wystudzone ciasto.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/08/byskawiczne-ciasto-z-jabkami-cynamonem.html