Wykonanie
Mocno
cytrynowe babeczki i
cytrynowy krem. Są to babeczki, które pierwszy raz przyozdabiałam szprycą - i
love it! Babeczki te są idealne do porannej czy popołudniowej
kawki. Babeczki należą do tych zbitych, a nie do tych, co konsystencją przypominają puszyste muffinki. Polecam, nie tylko dla miłośników
cytrynowych wypieków.
'cytrynowe babeczki'Składniki:- 125g + 75g miękkiego
masła- 125g + 125-150g
cukru pudru- 2
jajka- 150g
pszennej mąki- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- skórka z całej
cytryny- 1 łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny125g
masła utrzeć z
cukrem i skórką z połowy z
cytryny na gładką i puszystą masę. Dodać rozkłócone
jajka, przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do formy do muffinek wyłożonej papilotkami, lub tak jak ja, skorzystać z papilotek na stelażu *.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 7-10 min (przy standardowej wielkości babeczek, jeśli weźmiecie większe papilotki, piec 15-20min, do tzw. "suchego patyczka").Pozostałe składniki (
masło,
cukier puder, sok i
skórkę z cytryny) utrzeć na bardzo puszystą masę (miksować min.10 minut). Krem przełożyć do szprycy i dekorować babeczki.
Smacznego!___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Jeżeli nie posiadacie formy na muffinki,bądź pieczecie je bardzo rzadko, polecam Wam papilotki na stelażu . Nie potrzebujemy do nich specjalnej formy, tylko blachę, ewentualnie ruszt z piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek czy muffinek, usuwamy stelaż, delikatnie odrywając go od papilotki. Papilotki te wykonane są z dobrej jakości papieru do pieczenia, zatem macie pewność, że nic Wam nie wypłynie podczas pieczenia. Dzięki stelażowi, babeczki/muffinki będą miały taki sam kształt, jakby były pieczone w formie.
Należy pamiętać, że papilotki w stelażu mają większą pojemność, niż te, które umieszczamy w formie. Ja, przyznam się szczerze, od zawsze korzystałam z formy. Dopiero po otrzymaniu (mega:)) paczki od firmy Papilart, mogłam sprawdzić i porównać obie formy wypieku. Z obu jestem zadowolona. Niebawem na blogu pojawi się porównanie wszystkich możliwości wypieku babeczek i muffinek.* przepis pochodzi z książki 'bake' Rachel Allen