ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe babeczki

Cytrynowe babeczki

nazwa

Wykonanie

Mocno cytrynowe babeczki i cytrynowy krem. Są to babeczki, które pierwszy raz przyozdabiałam szprycą - i love it! Babeczki te są idealne do porannej czy popołudniowej kawki. Babeczki należą do tych zbitych, a nie do tych, co konsystencją przypominają puszyste muffinki. Polecam, nie tylko dla miłośników cytrynowych wypieków.
'cytrynowe babeczki'
Składniki:
- 125g + 75g miękkiego masła
- 125g + 125-150g cukru pudru
- 2 jajka
- 150g pszennej mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z całej cytryny
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
125g masła utrzeć z cukrem i skórką z połowy z cytryny na gładką i puszystą masę. Dodać rozkłócone jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do formy do muffinek wyłożonej papilotkami, lub tak jak ja, skorzystać z papilotek na stelażu *.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 7-10 min (przy standardowej wielkości babeczek, jeśli weźmiecie większe papilotki, piec 15-20min, do tzw. "suchego patyczka").
Pozostałe składniki (masło, cukier puder, sok i skórkę z cytryny) utrzeć na bardzo puszystą masę (miksować min.10 minut). Krem przełożyć do szprycy i dekorować babeczki.
Smacznego!
___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Jeżeli nie posiadacie formy na muffinki,bądź pieczecie je bardzo rzadko, polecam Wam papilotki na stelażu . Nie potrzebujemy do nich specjalnej formy, tylko blachę, ewentualnie ruszt z piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek czy muffinek, usuwamy stelaż, delikatnie odrywając go od papilotki. Papilotki te wykonane są z dobrej jakości papieru do pieczenia, zatem macie pewność, że nic Wam nie wypłynie podczas pieczenia. Dzięki stelażowi, babeczki/muffinki będą miały taki sam kształt, jakby były pieczone w formie.
Należy pamiętać, że papilotki w stelażu mają większą pojemność, niż te, które umieszczamy w formie. Ja, przyznam się szczerze, od zawsze korzystałam z formy. Dopiero po otrzymaniu (mega:)) paczki od firmy Papilart, mogłam sprawdzić i porównać obie formy wypieku. Z obu jestem zadowolona. Niebawem na blogu pojawi się porównanie wszystkich możliwości wypieku babeczek i muffinek.
* przepis pochodzi z książki 'bake' Rachel Allen
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2012/11/babeczki-cytrynowe-babeczki.html