Wykonanie
Angielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy
czekoladowe, czy też
cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw:
biszkopt,
mak,
ser,
galaretka i krem :)) sąproste i pyszne... Takie jest Lemon
Cake.Bez
owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym
masłem,
skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej?!
Składniki: (jesli foremka jest duża - podwoić)170 g miękkiego
masła170 g
cukru pudru170 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajkaskórka starta z 2 sparzonych
cytrynWykonanie:Miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe
jajka,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z
cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy
masłem i posypujemy
mąką lub
bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy ok 35-40 min (do suchego patyczka)