ßßß
Składniki:250 g mąki pszennej200 g cukru200 g masła4 jajkaskórka otarta z 1 cytrynysok z 1/2 cytryny2 łyżeczki proszku do pieczeniaLukier:szklanka cukru pudrusok z 1/2 cytrynyWykonanie:Masło rozpuszczamy delikatnie w rondelku. Tak aby nie zagrzało się zbyt mocno. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o malutkich oczkach. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie jasna i gęsta. Następnie dodajemy do masy żółtkowej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Całość miksujemy na gładką masę. Pianę ubijamy na sztywno. Dodajemy do reszty ciasta i mieszamy wolno. Foremkę o średnicy 26 cm średnicy smarujemy dokładnie masłem. Wlewamy ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Ciasto wyjmujemy z piekarnika i stawiamy, by ostygło. Wyciskamy sok z drugiej połowy cytryny, mieszamy z cukrem pudrem na gładki lukier. Ciasto łatwiej odchodzi od foremki, gdy lekko przestygnie. Smarujemy wierzch lukrem. Zastyga szybko, więc w zasadzie zaraz po polukrowaniu możecie kroić.Smacznego!Źródło: [www.kotlet.tv]Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila [email protected]. Umieszczę je na blogu pod przepisem.