Wykonanie
Kolejny przepis z cyklu "Powrót do klasyki" :) . Ciasto piaskowe, ciasto marmurkowe,
drożdżowe,szarlotka czy sernik wiedeński to właśnie te wypieki, które najbardziej kojarzą się z dzieciństwem, z domem i z babciami :) Ze szklanką
mleka są niezastąpione o każdej
porze roku.
1 szklanka*
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru5
jajek ( wielkość M)125 g
masła (3/3 kostki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cytrynacukier puder do posypania
Jajka zmiksować dokładnie z
cukrem. Z
cytryny otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Dodać do
jajek, wymieszać. Dodać obie
mąki i
proszek do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać ciepłe rozpuszczone
masło. Ponownie całość dokładnie zmiksować. Przelać do formy. Jeśli nie mamy formy z powłoką teflonową, zapewniającą nieprzywieranie ciasta, formę należy posmarować
masłem i obsypać
bułka tartą.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec ciasto jeszcze ok. 40 min. , do suchego patyczka.Gotowe ciasto posypać
cukrem pudrem.Piekłam w formie 10 x 26 cm.* szklanka o pojemności 250 ml.