ßßß Cookit - przepis na Ciasto piaskowe / Babka piaskowa

Ciasto piaskowe / Babka piaskowa

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z cyklu "Powrót do klasyki" :) . Ciasto piaskowe, ciasto marmurkowe, drożdżowe,szarlotka czy sernik wiedeński to właśnie te wypieki, które najbardziej kojarzą się z dzieciństwem, z domem i z babciami :) Ze szklanką mleka są niezastąpione o każdej porze roku.
1 szklanka* mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek ( wielkość M)
125 g masła (3/3 kostki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
cukier puder do posypania
Jajka zmiksować dokładnie z cukrem. Z cytryny otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Dodać do jajek, wymieszać. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać ciepłe rozpuszczone masło. Ponownie całość dokładnie zmiksować. Przelać do formy. Jeśli nie mamy formy z powłoką teflonową, zapewniającą nieprzywieranie ciasta, formę należy posmarować masłem i obsypać bułka tartą.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec ciasto jeszcze ok. 40 min. , do suchego patyczka.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Piekłam w formie 10 x 26 cm.
* szklanka o pojemności 250 ml.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2011/07/Ciasto-piaskowe-Babka-piaskowa.html