Wykonanie
Kiedy zaczynał się 2012r. mocno jak nigdy czułam, że to będzie mój rok, że wydarzy się coś co będzie miało wpływ na moje życie, że to co dalej będzie zależało głównie ode mnie... Rok minął, zaczął się kolejny, a ja mam poczucie, że nic się nie zmieniło... Wszystko co się zadziało było udziałem innych członków mojej rodziny, podobnie jak wszelkie sukcesy minionego roku. Obecnie nic nie planuję, co będzie to będzie, tym bardziej, że zwykle to co dopada mnie niespodziewanie jest najlepszym co może mi sie przydarzyć. Chociaż jednego jestem pewna - muszę znaleźć wreszcie czas dla siebie, dla moich pasji, zainteresowań, szeroko pojętego rozwoju... i może jak przestanę się skupiać na tym co jeszcze powinnam, to w końcu rok będzie należał do mnie...A dlaczego muffinki? Znajoma na fb rzuciła hasło, że szuka sprawdzonego przepisu, a ja mam przepis na babkę
cytrynową:) a skoro wychodzi duża to znaczy, że i małe sie udadzą:) zamiast do jednej foremki wlałam ciasto do dwunastu i wyszło bosko!SKŁADNIKI4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej200g
masła1
cytryna1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy3 łyżki
cukru pudruJajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. W tym czasie roztapiamy
masło, ocieramy
skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pamiętajcie oczywiście o sparzeniu
cytryny wrzątkiem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo obie
mąki i proszek, skórkę i 3/4 soku, a na koniec - nie przerywając ucierania - letnie
masło. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie najlepiej sprawdźcie stan babeczek patyczkiem - po nakłuciu musi być suchy.Gotowe i lekko przestudzone babeczki smarujemy lukrem.