Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, w tym roku będzie to prosta babka z cukrem pudrem. Delikatnie cytrynowa, mięciutka, pyszna i szybka w przygotowaniu, idealna nie tylko na Wielkanoc.składniki na formę do babki2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru kryształu250 g masła4 jajkasok z jednej cytryny1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaprzepisDo miski przekładamy miękkie masło, dodajemy oddzielone od białek, żółtka i całość ucieramy. Cały czas ucierając dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Do masy jajeczno- maślanej wsypujemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto.Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubite na sztywno białka przekładamy do miski z ciastem i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto przekładamy do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie wyrównujemy wierzch łopatką do ciasta.Babkę pieczemy około 40 - 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.Gdy ciasto przestygnie posypujemy je obficie cukrem pudrem.