Wykonanie
A teraz coś na słodko. Jesień nadchodzi więc trzeba się takimi małymi dawkami szczęścia ratować jakoś. A tak naprawdę to tutaj dawka szczęścia jest ogromna. Ta babka jest rewelacyjna i puszysta jak, hmm... No jak co? No jak puch puszysta jest,
serio. To zasługa sporej ilości
jajek i niewielkiej ilości
mąki. Z takimi słodkościami jesień nam nie straszna.1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru100 g
masła (pół tradycyjnej kostki)7
jajekskórka starta z jednej
cytryny1 opakowanie
cukru waniliowego (my użyliśmy TEGO)2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka z
cukrem i
cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą jasną masę. Następnie, ciągle miksując, powoli wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
skórkę z cytryny. Dodajemy, również powoli i również wciąż miksując, rozpuszczone i wystudzone
masło.Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem dopieczenia (lub przygotowanej w dowolny sposób jaki lubimy. My akurat preferujemy papier do pieczenia). Pieczemy 70 minut w 150 stopniach. Po przestudzeniu ciasta posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)