Wykonanie
Przepadłam chyba, polubiłam się z pieczeniem. Chyba też to zauważyliście...Ja nie wiem co to się porobiło, starość najwyraźniej....nie wiem. Wiem natomiast, że nie mam ambicji piec
tortów czy wielokremowych ciast z posypkami i innymi....na myśl, o których mnie "czepie". Zdecydowanie bardziej wolę proste ciasta,
ciasteczka czy muffiny, są wdzięcznym i szybkim tematem, a to przecież o to chodzi...Moje zrobiłam mieszając pasztet i oprawiając
ryby.Brawo Ja.Przepis na babeczki, mam od Ani Starmach - taaak, znowu...to są, były (łącznie z poprzednimi) pierwsze dwie pozycje, które zobaczyłam w książce i postanowiłam zrobić od razu. Muffiny są genialne w swej prostocie i nie przesadzam, one są tak zwyczajnie pyszne...lekkie, mimo zawartości
masła (!), puszyste, chrupiące na wierzchu, oszalałam z pierwszym kęsem. Oesuuu, no są kaloryczne, w poniedziałek idę na trening i nawet nie pisnę, obiecuję ;p Kochani, musicie je zrobić, dzieciakom na pewno posmakują, gwarantuję, choć TE
czekoladowe z
chilii też weszły jak w
masło....z tego co wiem i widziałam :DTakże lepiej takie wypieki, niż kupne nie wiadomo co, prawda ?Co do samego przepisu jeszcze, wszystkich składników używa się w tej samej ilości, czyli
mąka,
masło czy
cukier...łatwe zatem do zapamiętania. Ania proponuje by polać je dodatkowo lukrem
cytrynowym, żeby były jeszcze lepsze, ale ja zrezygnowałam z tej ilości szczęścia....;)Z podanych składników, można upiec też placek
cytrynowy, ale wówczas należy wydłużyć czas pieczenia do jakiś 50 minut.To zapraszam !Przygotowanie: około 40 minutSkładniki:200 g
mąki pszennej - u mnie Szymanowska uniwersalna200 g roztopionego
masła dobrej jakości200 g
cukru4
jaja - u mnie eco2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
soku z cytryny - u mnie nieco więcejskórka z połowy
cytryny2 łyżeczki
cukru waniliowego - domowego najlepiej
Jajka wyjmuję nieco wcześniej. Piekarnik rozgrzewam do 190 st.
Mąkę przesiewam, dodaję
proszek do pieczenia, mieszam, odstawiam na bok.Roztapiam
masło.
Jajka ucieram z
cukrem ( można mikserem albo rózgą ).Dodaję
cukier waniliowy,
sok z cytryny oraz startą skórkę. Mieszając, stopniowo dolewam
masło, następnie dodaję
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia.Masa błyskawicznie się wyrabia, jest puszysta !Ciasto przelewam do papilotek, do 3/4 ich wysokości, babeczki dosyć szybko i wyraźnie rosną :DPiec 15-20 minut w zależności od wielkości foremek.Enjoy!