Wykonanie
Przeglądając książki o gotowaniu natknęłam się na przepis o placku
cytrynowym. Myślę, że jest to również dobra alternatywa dla tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Patrząc na samo zdjęcie w książce ślinka mi pociekła. Postanowiłam więc takie samo ciasto upiec.Składniki:4 duże
jajka1 szklanka
cukru pudrukostka
masła2 szklanki
mąki pszennejczubata łyżeczka
proszku do pieczeniasok i skórka otarta z 2 dorodnych
cytrynWykonanie
Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok.
Białka ubijamy robotem na puszystą pianę. W trakcie ubijania dodajemy
cukier puder. Gdy piana jest gotowa dodajemy do miski gorące roztopione
masło i odstawiamy na 2 minuty. Następnie delikatnie ubijamy, aby składniki połączyły się. Dodajemy
żółtka, sok i
skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Gotową masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 st.C - 35-40 minut.Jak ciasto ostygnie polewamy lukrem
cytrynowym (1 szklankę
cukru pudru mieszamy z
sokiem z 1
cytryny). Posypujemy kandyzowaną
skórką cytrynową (przepis tutaj). Smacznego