ßßß Cookit - przepis na Magdalenki Ciotki Leonii

Magdalenki Ciotki Leonii

nazwa

Wykonanie

"(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki . Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość złudna (...). Cofam się myślą do chwili, w której wypiłem pierwszą łyżeczkę herbaty (...). I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii .(...)" ( M. Proust "W poszukiwaniu straconego czasu" Tom I "W Stronę Swanna").
Z wielką radością stwierdzam, że klasyczna literatura wciąż ma ogromną siłę oddziaływania. Czy wiecie, że w Illiers-Combray, miesięcznie sprzedaje się turystom 2 . 000 magdalenek ? Odwiedzaja oni to francuskie miasto głównie pod wpływem lektury "W poszukiwaniu straconego czasu".
Po takim cytacie, bardziej smakowitego opisu nie będę w stanie Wam zaserwować, więc skupię się jedynie na recepturze oraz na jej autorze. Magdalenki to smakołyk do cna francuski, więc po przepis sięgnęłam do książki jednego z najsłynniejszych paryskich cukierników. Pierre Hermé od magazynu Vogue otrzymał miano Picassa cukiernictwa, a tygodnik "The Observer" umieścił jego ciasto czekoladowe z porzeczkami na prestiżowej liście 50 światowych "must eat". Hermé uchodzi za niekwestionowanego mistrza, wręcz geniusza, a ja za mistrzowską i genialną uważam książkę, z której dzisiejszy przepis zaczerpnęłam. Bardzo gorąco ją Wam polecam. A teraz...częstujcie się magdalenkami ! Wyjęte prosto z pieca! Cieplutkie i pachnące! :-)
źródło: Pierre Hermé "Desery- od najprostszych po wykwintne"
Składniki na 12 sztuk:
100g mąki pszennej
120g cukru pudru
100g masła
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jaja wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem trzepaczką (rózgą) około 5 minut. Gdy masa się spieni, stopniowo łączymy z mąką, masłem oraz skórką cytrynową. Foremki na magdalenki smarujemy masłem i wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 5 minut w temperaturze 220C, a następnie zmniejszamy do 200C i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy i wcinamy.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/03/magdalenki-ciotki-leonii-marcel-proust.html