Wykonanie
bardzo puszysta babka cytrynowaNie mogłem się już doczekać, żeby się z
Wami nie podzielić tym cudownym przepisem. Babka, która z niego wychodzi jest po prostu przepyszna! Delikatne, bardzo puszyste ciasto,
cytrynowy, lekko kwaskowaty smak - uwierzcie, niebo w ustach, a jeśli nie niebo to przynajmniej obłoczek ;).Przepis pochodzi z niezastąpionego bloga Smakołyki Bereniki i wart jest przekazywania dalej :).
Składniki:250 g
mąki pszennej4
jajka250 g
masła180 g
cukru pudru1 duża
cytryna1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliUwaga! Aby babka wyszła, składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Polecam wyjąć na przykład na noc, wtedy
masło ładnie utrze się z
żółtkami.
Cytrynę umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Przepołowić
cytrynę i wycisnąć z niej sok. Wyciśnięte połówki odwrócić na drugą stronę i zetrzeć pozostały miąższ na tarce.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Odstawić na chwilę.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
żółtkami na puszystą masę (miksować kilka minut). Do masy dodać
skórkę z cytryny i sok zmiksować. Następnie wsypać
mąkę i także zmiksować.Delikatnie przełożyć ubite
białka do masy i wmieszać je drewnianą łyżką.Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć
mąką. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec przez 40-45 min. w 180-190 o C. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Studzić w uchylonym, a następnie otwartym piekarniku.Wystudzoną posypać
cukrem pudrem.