ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: niezła babka! z cytryną!

na oko, na język: niezła babka! z cytryną!

nazwa

Wykonanie

bardzo puszysta babka cytrynowa
Nie mogłem się już doczekać, żeby się z Wami nie podzielić tym cudownym przepisem. Babka, która z niego wychodzi jest po prostu przepyszna! Delikatne, bardzo puszyste ciasto, cytrynowy, lekko kwaskowaty smak - uwierzcie, niebo w ustach, a jeśli nie niebo to przynajmniej obłoczek ;).
Przepis pochodzi z niezastąpionego bloga Smakołyki Bereniki i wart jest przekazywania dalej :).
Składniki:
250 g mąki pszennej
4 jajka
250 g masła
180 g cukru pudru
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Uwaga! Aby babka wyszła, składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Polecam wyjąć na przykład na noc, wtedy masło ładnie utrze się z żółtkami.
Cytrynę umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Przepołowić cytrynę i wycisnąć z niej sok. Wyciśnięte połówki odwrócić na drugą stronę i zetrzeć pozostały miąższ na tarce.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić na chwilę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę (miksować kilka minut). Do masy dodać skórkę z cytryny i sok zmiksować. Następnie wsypać mąkę i także zmiksować.
Delikatnie przełożyć ubite białka do masy i wmieszać je drewnianą łyżką.
Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec przez 40-45 min. w 180-190 o C. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Studzić w uchylonym, a następnie otwartym piekarniku.
Wystudzoną posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/10/nieza-babka-z-cytryna.html